Брав участь у боях за Донецький аеропорт. Згадаймо вчителя Сергія Гуссіді

Брав участь у боях за Донецький аеропорт. Згадаймо вчителя Сергія Гуссіді
Сергій віддав життя за Батьківщину в 41 рік
фото: Sergey Gussidi / Facebook

Захисник був активним громадським діячем у Миколаєві

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Сергія Гуссіді.

Сергій Гуссіді народився 2 березня 1981 року в селі Кир'яківка Миколаївської області. Там живе його родина. Був учасником антитерористичної операції (АТО), у складі 81-ї Окремої аеромобільної бригади захищав Донецький аеропорт. У мирний час працював вчителем в школі, опікувався патріотичними гуртками в обласному центрі туризму та учнівської молоді.

Сергій служив командиром взводу гранатометників 90-го окремого аеромобільного батальйону
Сергій служив командиром взводу гранатометників 90-го окремого аеромобільного батальйону
фото: Sergey Gussidi / Facebook

24 лютого 2022 року з початком повномасштабної агресії Росії проти України, миколаївець Сергій Гуссіді повернувся до Збройних сил України, служив командиром взводу гранатометників 90-го окремого аеромобільного батальйону. 16 травня поблизу Вугледара Донецької області від осколкового поранення Сергій Гуссіді загинув.

Сергій Гуссіді родом з Миколаївщини
Сергій Гуссіді родом з Миколаївщини
фото: Sergey Gussidi / Facebook

Цього позитивного у всіх сенсах чоловіка добре знали в Миколаєві. Активний, мав безмежну жагу до життя. Працював вчителем фізичного виховання та викладав предмет «Захист Вітчизни». У 2014-2015 році брав участь в обороні Донецького аеропорту. Після демобілізації повернувся до вчителювання.

Сергій на фронті
Сергій на фронті
фото: Sergey Gussidi / Facebook

«Я не можу, якщо ти вже є вчитель, якщо ти вже є військовий, то ти повинен захищати і особистим прикладом подавати. Ось я вчу і особистий приклад, я і захищаю», – розповідав в одному з інтерв'ю Сергій Гуссіді.

Сергій вчив дітей витривалості й мужності. Організовував заходи патріотичного виховання. Один з них – гра «Сокіл» («Джура»). Юні патріоти удосконалювали свої знання та вміння з медицини, стрільби тощо. У вільний від тренувань час, діти відпочивали зі своїм тренером.

«Ця людина дуже багато чому мене навчила: стріляти, правильно контролювати емоції, тому що він завжди був усміхнений. Я схожий характером з ним дуже. Я також люблю посміхатися. Ми з ним часто знаходили спільну мову. Я завжди називав його братом. Я його дуже сильно любив», – розповів вихованець Сергія, Владислав Сосницький.

Сергій понад 10 років працював учителем
Сергій понад 10 років працював учителем
фото: Sergey Gussidi / Facebook

Окрім вчителювання, Сергій був громадським діячем, зокрема очолював громадську організацію «Асоціація учасників та інвалідів АТО», яка відома не лише тим, що допомагає побратимам, а й своєю активною громадянською позицією, участю в суспільному житті міста. Друзі та побратими називали його «Людиною-посмішкою».

Брав участь у боях за Донецький аеропорт. Згадаймо вчителя Сергія Гуссіді фото 1
фото: Sergey Gussidi / Facebook
Сергій Гуссіді був дуже доброю та хорошою людиною
Сергій Гуссіді був дуже доброю та хорошою людиною
фото: Sergey Gussidi / Facebook

«Сергій, він був найунікальнішим в нашій принаймні тусовці. Він, мабуть, був найсвітліший, найрадісніший, найдобріший. Він був як центр нас всіх. Якщо в нашій тусовці я був точно мозком, то він був серцем», – так побратима описав Ілля Шполянський.

«Сергій був, от як я його запам’ятав з першого дня, от ми його називали людина-посмішка. От він, яка б не була ситуація, він завжди посміхався, завжди був неймовірно позитивним і завжди в будь-якій ситуації він про людей говорив тільки гарне. Та й всіх людей він вважав дуже добрими, гарними, милими. Ну, це був невиправний оптиміст, добряк, який тільки може бути на світі. Все, за що він брався, він робив з таким завзяттям. Він жив патріотизмом, він жив Україною. Я вважаю, що це величезна просто втрата для ветеранського руху і взагалі для нашого кола друзів це була дуже значуща людина», – додав чоловік.

«Він був не говірким, а особливо, якщо це стосувалося його участі в АТО. Але іноді все ж розповідав про окремі епізоди захисту Донецького аеропорту. Завжди був готовий прийти на допомогу, ніколи не відмовлявся від участі в будь-яких заходах. В нашому інституті є заняття для вчителів, у тому числі, і на тему домедичної допомоги в умовах сучасних бойових дій. Я запрошувала його проводити заняття і він завжди відгукувався. Показував, як правильно накласти турнікет та виконати інші дії, щоб врятувати постраждалого до приїзду лікарів безпосередньо на полі бою», – розповіла колега Сергія, методистка Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Анна Череповська.

Сергій під час роботи в школі
Сергій під час роботи в школі
фото: Sergey Gussidi / Facebook

Директорка гімназії Інна Бродянська пригадала, що Сергій поспішав жити й одночасно міг робити кілька справ. При цьому був надійним та відповідальним. «Сергій Миколайович любив свою справу і своїх учнів. Організовував для дітей військово-спортивні змагання, при цьому запрошував на них цікавих людей, активістів, військових. Завдяки його ініціативі та власним коштам у школі було створено кабінет «Захист України», – зауважила директорка.

У мирний час Сергій опікувався патріотичними гуртками та був капітаном команди з плавання
У мирний час Сергій опікувався патріотичними гуртками та був капітаном команди з плавання
фото: Sergey Gussidi / Facebook

Ще одна колега Сергія Анна Куценко теж зазначила, що його обожнювали в школі, бо з появою Гуссіді життя тут завирувало. «Передивляюся шкільні фото… На одному з них ми готуємось до Дня цивільного захисту, плануємо різні змагання, квести, щоб дітям було цікаво. А ось наш серйозний вчитель перетворюється на байкера та рокера – це ми готуємо привітання для жінок і дівчат. А це Сергій з побратимами, які завжди брали участь у наших заходах, встановлюють на шкільному подвір'ї мотузковий парк», – з сумом розповіла жінка.

Ввечері 16 травня минулого року поблизу Вугледара Донецької області 41-річний Сергій Гуссіді загинув від осколкового поранення. За декілька годин до цього Ілля Шполянський спілкувався з другом. «Ми спілкувалися з ним за декілька годин до смерті. Саме в той день ми зібрали і придбали машину. Підготували її, передали її з усім необхідним для його підрозділу. Ми передали машину і буквально через декілька годин він загинув», – розповів Ілля.

Миколаївський «кіборг» Сергій Гуссіді вижив у найпекельніших боях за Донецький аеропорт у 2014 році. Втім загинув захищаючи Україну у 2022 році.

«Це була неймовірна людина. Ну, я впевнений, що він є. Просто він в іншому стані. І я впевнений, що він би дуже хотів нас бачити успішними в нашій перемозі і посміхаючись в нашій перемозі», – сказав Ілля Шполянський.

Сергій Гуссіді з сім'єю
Сергій Гуссіді з сім'єю
фото: Sergey Gussidi / Facebook

У Сергія залишився син, кохана жінка та батьки.

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Читайте також: «Я врятую світ і повернуся». Згадаймо поліцейського Віталія Сагайдака

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Олександра призвали на службу влітку 2023 року
Без батька лишися двоє однорічних малюків. Згадаймо матроса Олександра Яковцова
Андрій пішов на фронт ще у 2014-му
Загинув за тиждень до ротації. Згадаймо Героя України Андрія Сороку
Ігор Суботяк поїхав на фронт у перші дні війни
Повернувся з Фінляндії воювати за Україну. Згадаймо Ігоря Суботяка
Вікторія боронила Батьківщину у складі 47-ої окремої механізованої бригади «Маґура»
Захищала Україну з 2019 року. Згадаймо 52-річну Вікторію Дарій з Луганщини
Катерина вступила до лав ЗСУ ще у 2018 році
Виходила заміж за пораненого бійця у шпиталі. Згадаймо Катерину Ющенко родом з Луганщини
25-річний Тарас віддав життя за Батьківщину
Загинув через два місяці після втрати коханої. Згадаймо Тараса Кутного
Лейтенанту поліції Даніїлу Сафонову було 29 років
Боронив Маріуполь до останнього. Згадаймо Героя – поліцейського Даніїла Сафонова з Донецька
Бойова медикиня Надія Смук
Після останнього дзвоника пройшла курси та пішла служити. Згадаймо вчительку Надію Смук
Віталій багато тренувався та вчився, аби потрапити до спецпідрозділу КОРД (корпус оперативно-раптової дії) – там був кінологом
«Я врятую світ і повернуся». Згадаймо поліцейського Віталія Сагайдака
Дата публікації новини: