Пройшов окупацію і вступив до лав ЗСУ. Згадаймо працівника театру Антона Білозубова з Херсона

Пройшов окупацію і вступив до лав ЗСУ. Згадаймо працівника театру Антона Білозубова з Херсона
Захисник загинув на Донецькому напрямку фронту
фото з відкритих джерел

У рідному місті чоловіка викрали загарбники

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Антона Білозубова.

Молодший сержант Антон Білозубов, позивний Зуб, загинув 13 червня 2023 року в бою з ворогом біля селища Велика Новосілка, що на Донеччині. За два місяці, 11 серпня, захиснику виповнилося б 35 років.

Антон народився і жив у Херсоні. Батько, Геннадій Михайлович, працював у театрі ляльок і був учасником низки херсонських рок-гуртів. Мати, Ольга Миколаївна, трудилася санітаркою в пологовому відділенні, потім – сестрою-господинею поліклінічного відділення обласного онкологічного диспансеру. Окрім Антона, у родині є старший син Артем – різниця у віці хлопців – два роки.

«Антон був хлопцем-запальничкою. Він був скрізь, намагався встигнути зробити все, і при цьому завжди допомагав тим, хто просив», – розповів Геннадій Михайлович.

Антон Білозубов з батьками
Антон Білозубов з батьками
фото з відкритих джерел

«Він був, як і всі діти, – коли шебутний, коли спокійний. Але завжди веселий, добродушний та уважний до близьких, рідних і всіх, хто його оточував…» – поділилася Ольга Миколаївна. За словами жінки, син був дуже лагідним. «Як тільки прийде в хату, перша фраза: «Привіт, мамусю, я прийшов». І, як завжди, посміхається. Він настільки був добродушною людиною, що навіть описати важко. Говорив на мене «мамулічка», «сонечко». Добрі стосунки мав і з моїм другим чоловіком Олександром», – сказала мама.

Брати хоча й сварилися (без цього ніяк), але завжди приходили один одному на поміч. Артем наразі також захищає Україну в лавах ЗСУ, тому спогадами старшого брата поділилась його дружина Наталя Фокіна: «Хоч який він був зайнятий, ти до нього подзвониш і скажеш: «Малий, треба допомога». Він: «Зараз буду». І так завжди».

Антон закінчив 9 класів та вступив у ПТУ на автослюсаря. За фахом працював недовго – продовжив шукати своє покликання, але стопами батька не пішов і музикантом не став. Як розповідає сам Геннадій Михайлович, Антон знав всього два акорди.

Хлопець служив в армії, був командиром бойової машинної піхоти. Після працював у складі команди з організації концертів (займався технічними питаннями: збір сцени тощо). Пробував себе у будівництві та утепленні будинків.

Працював художником по світлу в Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Куліша. Дуже любив свою роботу. Цікавився електрикою, світлодіодними рекламними вивісками. Був творчою та креативною людиною. У театрі він і зустрів майбутню дружину – Ольгу, яка працює артисткою. 

«Спочатку ми товаришували. Він проявляв до мене знаки уваги, але я сказала, що у нас нічого не вийде. Та одного разу зустрілися поза межами театру і я побачила, наскільки Антон глибока і чутлива людина... Ми почали зустрічатися. Потім у мене був перелом хребта, він мене доглядав. Я сама із Запоріжжя, рідні в Херсоні немає. Антон був єдиним, хто підтримував. І не покинув навіть, коли була загроза, що не зможу ходити. Тоді я зрозуміла: це моя людина», – розповіла Ольга.

Коли Херсон окупували росіяни, пара не виїхала з міста. Вони не залишили місто і після того, як загарбники викрали Антона. «Це було в серпні. Просто під’їхали на машині і забрали. Тримали понад вісім годин, били струмом, нишпорили в телефоні, прискіпувались за татуювання, питали, чи не знає, де живуть хлопці з АТО, де закопана зброя. А потім, не отримавши потрібної інформації, його відпустили», – пригадала жінка. Під час окупації Антон зробив Ользі пропозицію, та реєструвати свій шлюб вони вирішили тільки в українському РАЦСі.

З початком війни, попри окупацію, Білозубов не поїхав із Херсона і весь час пробув у місті
З початком війни, попри окупацію, Білозубов не поїхав із Херсона і весь час пробув у місті
фото з відкритих джерел

Уже після звільнення Херсона, у лютому 2023 року Антон пішов на фронт. Він став військовослужбовцем 37-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ. Обіймав посаду командира бойової машини піхоти у розвідувальному взводі. Ольга молилась та чекала на коханого вдома. І він приїхав, аби одружитися. Пара узаконила свої стосунки в Миколаєві. Після перемоги молодята планували повінчатись, влаштувати з цього приводу велике свято та вже думали про поповнення.

Антон Білозубов пройшов окупацію й одразу вступив до лав ЗСУ, щоб захистити Батьківщину від росіян
Антон Білозубов пройшов окупацію й одразу вступив до лав ЗСУ, щоб захистити Батьківщину від росіян
фото з відкритих джерел

«Він завжди дарував мені троянди – жодного свята не проходило без його квітів. Навіть у шкільні роки… Навіть у скрутні часи… Тільки на свої 55 років я не отримала від сина букета – це було у березні, Антоша вже воював… – зауважила мама Антона. – Коли він вже був на фронті, пишу сину: «Що ти, як?», а він мені скидає фото маленького кошеняти, який щойно прокинувся та потягується. А ще він часто записував нам відео».

Ольга Миколаївна дістала телефон та увімкнула відео з сином: «Привіт, сонечки… Привіт, мої ріднесенькі. Ось вам маленьке відеозвернення від мене. Ось так сідає яскраво сонечко. Наразі відпочиваємо, гарного дня вам, вірніше вечора, люблю вас…»

Антон полюбляв смаколики, добре розбирався в техніці, мріяв про авто та ніколи не опускав рук. Він майже ніколи не показував, якщо йому було погано. Постійно доводив, що здатен на все! Тому близькі були переконані: скоро разом із Тошою святкуватимуть перемогу.

«13-го зранку він записав мені голосове повідомлення, в якому сказав, що їде на штурм. Пообіцяв перетелефонувати як повернеться, та дзвінка не було... 14, 15, 16, 17... 18 червня я почала його розшукувати. Ольга Миколаївна пішла у військкомат, їй сказали, що його немає ні в списках зниклих безвісти, ні серед тих, хто загинув. Коли я почала пошук через у мережі, познайомилась із дружинами його бойових побратимів. Через них я дізналась, що Антона більше немає...» – розповіла дружина загиблого.

У морзі сказали, що тіло чоловіка дуже понівечене і фото вислати не можуть. Надіслали тільки знімок особистих речей. «А там була обручка як моя, фітнес-годинник із синім ремінцем та ланцюжок із ладанкою як у нього...» – пригадала дружина.

За речами зрозуміли, що це Антон. Дату смерті поставили 19 червня, коли його знайшли на полі бою. Поряд були тіла ще декількох військових. Приліт був у бойове авто, в якому вони всі сиділи. Не вижив ніхто...

«Він був щирою і доброю людиною з великим серцем, сміливим і відповідальним, допомагав людям, любив тварин, навіть збирав равликів з асфальту, щоб інші не наступали на них. У нас було стільки мрій і задумів, які ніколи не здійсняться, кохали одне одного до нестями», – розповіла дружина загиблого Ольга.

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села. 

Читайте також: Отримав три контузії та поранення, але повернувся на фронт. Згадаймо Віталія Вірсту

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Андрій Коцик був молодшим сержантом, служив на посаді командира бойової машини піхоти
Загинув у свій день народження. Згадаймо Героя України Андрія Коцика
Олександр Сірий народився на Харківщині
Підірвався автомобіль, у якому їхала сім'я з трьома дітьми. Згадаймо 12-річного Олександра Сірого
Боксер Олег Прудкий після завершення спортивної кар’єри приєднався до лав Національної поліції
Чемпіон України з боксу, майстер спорту міжнародного класу, спецпризначенець. Згадаймо Олега Прудкого
Владислав був командиром роти плавальних машин інженерно-саперного батальйону
Зі школи мріяв стати військовим, як батько. Згадаймо 21-річного Владислава Продана
Дружина Ткача знайшла тіло чоловіка на посту
Перша жертва повномасштабної війни. Згадаймо прикордонника Дениса Ткача
Олег Куцин став легендою ще за життя
Перший в історії ЗСУ молодший лейтенант, який був командиром батальйону. Згадаймо Олега Куцина
Коли почалася повномасштабна війна, Сергій Артемов пішов добровольцем до ЗСУ
Залишив справу свого життя та став на захист України. Згадаймо музиканта Сергія Артемова
37-річний військовослужбовець Євген Данищук зі села Розтоки, що на Івано-Франківщині.
Повернувся з Польщі та пішов фронт, хоч був багатодітним батьком. Згадаймо Євгена Данищука
Віталій Вірста воював з 2016 року
Отримав три контузії та поранення, але повернувся на фронт. Згадаймо Віталія Вірсту
Дата публікації новини: