Пройшов Майдан, АТО, створив центр тактичної підготовки. Згадаймо казаха Андрія Кудабекова

Пройшов Майдан, АТО, створив центр тактичної підготовки. Згадаймо казаха Андрія Кудабекова
Андрій з однодумцями організував центр спеціальної підготовки «Вовкулака», який допомагав всім охочим отримати базові знання з домедичної підготовки, поводження зі зброєю, виживання у складних умовах та військовій тактиці 
фото з відкритих джерел

Перед початком російського вторгнення чоловік служив за контрактом у приватній військовій компанії в Африці

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Андрія Кудабекова.

У ніч на 31 жовтня загинув відомий чернігівець, учасник Майдану, військовослужбовець та спецпризначенець Андрій Кудабеков. Йому було 49 років. Неподалік українського-російського кордону на Чернігівщині на автомобіль, у якому перебував чоловік, напала ворожа ДРГ.

Андрій Кудабеков побував у багатьох гарячих точках
Андрій Кудабеков побував у багатьох гарячих точках
фото з відкритих джерел

Андрій Кудабеков – казах за походженням, учасник Євромайдану, військовослужбовець спеціального призначення. Знайомі та друзі знали Андрія, як справжнього відчайдуха, мужнього й відважного воїна...

«Унікальна сильна особистість, велична постать визвольної боротьби за Україну, громадянин, патріот Чернігова.
Багато хто знав його за публічною діяльністю – він створив центр тактичної підготовки, активно займався міською політикою у Чернігові, був відомим блогером. Комунікабельний, відкритий», – написав журналіст Юрій Бутусов.

Свої базові професійні військові навички Андрій отримав ще в 90-х під час строкової служби у повітряно-десантних військах. Після повернення з армії почав займатись бізнесом, але військової сфери ніколи не полишав та постійно займався саморозвитком і самовдосконаленням.

«Я готувався до строкової служби, тренувався, стрибав з парашутом. Ще до служби в армії в мене було 13 стрибків і велике бажання стати мужнім. А коли безпосередньо потрапив до армії, зрозумів, що морально не готовий, що це не та армія, яку я уявляв», – ділився захисник.

До 2014 року Андрія Кудабекова знали у Чернігові як підприємця. Він виробляв меблі. «Коли я закінчив 11 класів, не склавши екзаменів, пішов служити в армію. Тобто, по факту, в мене не було повної середньої освіти. Але я навчався, пішов на курси підвищення кваліфікації, отримав кваліфікацію бухгалтера-економіста малих підприємств. Мені це потрібно було для бізнесу», – розповідав Андрій.

Андрій був активним учасником Революції Гідності років та брав участь у протестах на Майдані Незалежності у Києві.

«Я від початку розумів, що буде війна. Навіть в старих записах на Facebook говорив, що воюватимемо з Росією, а мене тоді дурнем називали. Я готувався до війни ще з 2008 року, купив собі зброю, їздив на тренування зі стрільби, здійснював польові походи. Після подій в Грузії розумів, що ми можемо бути наступними», – зазначав військовий.

З 2014 року Андрій воював на Сході України добровольцем у батальйоні «Чернігів», далі у складі інших підрозділів у зоні АТО. Ще під час цієї служби Андрій зрозумів, що його знання, досвід і вміння можуть допомогти багатьом учасникам бойових дій та цивільним.

«Служив чесно. Але робити кар'єру в армії не міг, оскільки категорично не сприймав брехню, некомпетентність, самодурство, які на жаль, розповсюджені в армії. Таких самостійно мислячих, критичних, які відповідають на несправедливі образи багато начальників не люблять», – зауважив про загиблого Бутусов.

Повернувшись, став одним зі співзасновників громадської організації «Спілка учасників бойових дій та активних громадян», члени якої почали об’єднуватись ще за часів Революції Гідності.

«Події Майдану і війна змінили мої погляди. Десь, можливо, надломили мене, я не міг морально і фізично повернутися до старої справи з виготовлення меблів. Розумів, якщо займатися бізнесом, то варто присвячувати час лише цій справі, поєднувати ще щось було важко. Війна ще не закінчилась і повертатися до цивільного життя не виходило. Потрібно було заповнити чимось цю порожнечу», – розповідав військовий.

Андрій Кудабеков був відомий як справжній відчайдух, воїн, який не боявся гострого слова
Андрій Кудабеков був відомий як справжній відчайдух, воїн, який не боявся гострого слова
фото: Андрій Кудін

Андрій мав аналітичне мислення і був одним з небагатьох, хто задовго до початку повномасштабного вторгнення говорив, що воно неодмінно буде. І не тільки говорив, а і ділом, щоденною фаховою працею допомагав всім охочим готуватись до цієї війни. Андрій з однодумцями організував центр спеціальної підготовки «Вовкулака», який допомагав всім охочим отримати базові знання з домедичної підготовки, поводження зі зброєю, виживання у складних умовах, військовій тактиці та багато інших корисних і практичних знань. Багатьом людям ці знання допомогли врятувати і своє життя, і життя своїх побратимів чи близьких.

Готуватися, готуватися, готуватися. Він говорив про це постійно. Говорив і робив, багато робив. Коли війна прийшла і у Чернігів, Андрій Кудабеков був одним із тих, хто своїм вмінням і справами, конкретними, дуже важливими та вмілими справами допомагав боронити місто. Сподіваємось, коли-небудь ми зможемо розказати про його військову діяльність і його діла. Але правда в тому, що завдяки таким людям як Андрій, місто і встояло. Дошкульні й влучні удари по ворогу, де б він не був, де б він не ховався…

Військовослужбовець та спецпризначенець Андрій Кудабеков
Військовослужбовець та спецпризначенець Андрій Кудабеков
фото з відкритих джерел

«Війна ні для кого не минає безслідно. Залишається десь глибоко в душі, а згодом накопичується і вибухає. Неважливо скільки тривав бій, якої інтенсивності він був, коли потрапляєш туди, це змінює тебе абсолютно. Цей стан, цей біль залишається назавжди. Бувають моменти в житті, коли тебе хочуть зламати, втоптують в бруд, і якби не рідні, друзі і фахівці психологи, самому із цим справитись майже неможливо», – казав захисник.

Перед початком російського вторгнення Андрій служив за контрактом у приватній військовій компанії в Африці. Але одразу як Росія розпочала війну на знищення України, Бек кинув усе, розірвав контракт і приїхав на захист рідного Чернігова. 

У Андрія Кудабекова лишилися рідні, серед яких неповнолітня донька.

Для меня Украина – это вольное небо, моя дочь, любовь и всё, что я хочу! Мы можем выбирать? Мы – украинцы и свободные люди. Даже если я казах. За это и сражаемся…

Андрій Кудабеков

«Чернігів втратив дуже-дуже відомого захисника, добровольця та волонтера Андрія Кудабекова. Я знала Андрія особисто вже багато років, іноді він критикував мене, іноді підтримував. Але я завжди поважала його за сміливість та свою власну думку та принципи. З перших днів війни він взяв зброю і пішов на захист своєї України (до речі, Андрій був казахом за походженням та називав себе Бек). Він був одним з тих, хто обороняв Чернігів у лютому-березні 2022… Я читала усі його відверті пости без прикрас з поля бою… Для мене це було цінно десь для заспокоєння, десь для розуміння ситуації на фронті не з офіційних джерел, а безпосередньо від тих, хто захищає нас фізично щодня (а не теоретично). І якщо хтось вірив у перемогу, то це насамперед такі люди як Андрій. І не просто вірив, а діями доводив це щодня. Нам усім буде не вистачати Тебе, Бек», – написала знайома загиблого Анна Романова.

 49-річний чернігівець Андрій Кудабеков
49-річний чернігівець Андрій Кудабеков
фото: Андрій Кудін
Пройшов Майдан, АТО, створив центр тактичної підготовки. Згадаймо казаха Андрія Кудабекова фото 1
фото: Андрій Кудін

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Читайте також: Став на захист Батьківщини у 2016-му. Згадаймо Ярослава Маландія

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Олексій захищав Батьківщину ще з 2014-го, тоді отримав поранення
Солдат, який захищав Україну і танцював. Пам'яті Олексія Рубцова країна героїв
Дмитро загинув у 26 років
Відвів підбитий літак від села. Згадаймо пілота Дмитра Чумаченка
Дворф мріяв одружитися та жити мирним життям
Замовив обручку, проте не встиг освідчитися нареченій. Згадаймо Олександра Барсукова
Володимир не мав бойового досвіду, проте добровільно пішов на фронт
Повернувся з-за кордону, щоб боронити Батьківщину. Згадаймо Володимира Табака
Початок повномасштабної війни Олександр зустрів у Маріуполі, де на той момент жив вже два роки
Загинув під час оборони Маріуполя. Згадаймо «азовця» Олександра Дерев’янка
Іван загинув унаслідок артилерійського обстрілу, коли повертався зі спостережного пункту
Воював з 18 років. Згадаймо Героя України Івана Щоголева
Романові було 24 роки, Леоніду – 21
Переїхали з Росії у 2014-му. Згадаймо Героїв України – братів Романа та Леоніда Бутусіних
Андрій служив начальником розвідки
Залишив бізнес та пішов добровольцем на фронт. Згадаймо розвідника та пасічника Андрія Павлюка
Мирослав тримав оборону на рідній Сумщині, потім на Сході
Пройшов Майдан та АТО. Згадаймо депутата Мирослава Ляшка, у якого залишилася вагітна дружина
Дата публікації новини: