«Вони не хочуть розкрити злочини комунізму». Історик назвав сучасних політиків, які закривають доступ до правди

«Вони не хочуть розкрити злочини комунізму». Історик назвав сучасних політиків, які закривають доступ до правди
Будівля, виділена для створення Архіву національної пам'яті, потребує реконструкції
фото: wikipedia.org

Антон Дробович: «Формально всі архіви відкриті, але…»

На заваді створенню Архіву національної пам’яті, який мав би увібрати в себе всі справи репресивних органів колишнього Радянського Союзу, стоять деякі сучасні українські політики. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів керівник Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

За словами директора установи, наразі Інституту вже виділене місце для створення Архіву – восьмиповерхова будівля на Троєщині, що колись належала Нацбанку – частина банкнотно-монетного двору. Також затверджено відповідний проєкт, тому вже час починати будівельні роботи.

«За виділення на ці роботи грошей я б’юся вже два роки. Потрібні 680 млн грн, щоб усе закінчити. На наступний рік мають бути виділені 100 млн, але є і противники доступу до правди, наприклад, депутат Данило Гетманцев чи народні обранці з ОПЗЖ», – зазначив Антон Дробович.

За словами керівника Інституту, вищезгадані політики виступають проти такого фінансування та перешкоджають будівництву архіву. «Складається враження, що вони не хочуть, щоб злочини комунізму вийшли на світло», – зазначив Дробович.

Директор інституту національної пам'яті також додав, що, хоча формально відомчі архіви в Україні і відкриті, фактично дуже часто на місцях немає належної інфраструктури для читання та оцифрування матеріалів, що перешкоджає суспільству ознайомлюватися з їхнім змістом. Саме тому існує необхідність створити єдиний архів, куди увійшли би всі справи радянських НКВД-МГБ-КГБ, прокуратури, тодішньої міліції тощо.

На думку Антона Драбовича, свторення такої «Мекки совєтології» матиме колосальне значення не лише для України, але для всього світу.

Нагадаємо, в Україні з’явився найбільший в Східній Європі архів свідчень про Голокост.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: