Український політв’язень оголосив голодування. Омбудсменка б'є на сполох

Український політв’язень оголосив голодування. Омбудсменка б'є на сполох
Уродженець Криму Іван Яцкін був затриманий 2019 року, його звинувачують за статтею 275 КК Росії – державна зрада у формі шпигунства
фото: denisovaombudsman / facebook

Голодування може призвести до найгіршого, – наголошує Денісова

Український політв’язень Іван Яцкін оголосив голодування. Як повідомив його адвокат Микола Полозов, під час етапування із тимчасово окупованого Криму для відбування покарання в РФ, українця перевезли в сумнозвісне тортурами СІЗО-1 міста Саратова.

«З боку російських тюремників стосовно Івана Яцкіна систематично здійснюються провокації. Зокрема, за те, що він не дозволив у своїй присутності образливих висловлювань на адресу української нації та України, був підданий приниженню: у нього відібрали всі ліки, порвали єдину сумку для особистих речей, заборонили користуватися кіоском і купувати там воду, а вода в камері не придатна для споживання», – повідомила у Facebook омбудсменка Людмила Денісова.

За її словами, також повністю ігнорується стан здоров’я Яцкіна, який страждає на хронічне захворювання ніг: запалення судин призвело до утворення трофічних виразок, внаслідок чого відбувається нагноєння.

«Медична допомога йому не надається. Голодування у такому стані може призвести до найгіршого», – наголошує Денісова.

Вона додала, шо нелюдське ставлення до громадянина України є грубим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, яке прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, і статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН.

«Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою забезпечити громадянину України Івану Яцкіну належні умови тримання, відповідно до міжнародних стандартів», – резюмувала Денісова.

Уродженець села Войкове Первомайського району Криму Іван Яцкін був затриманий 16 жовтня 2019 року. Микола Полозов повідомляв, що після арешту Яцкіна перевезли з окупованого Криму в Москву. За його словами, російські силовики чинили на кримчанина «сильний психологічний тиск». За словами адвоката, Яцкіна звинувачують за статтею 275 КК Росії – державна зрада у формі шпигунства.

У травні цього року так званий «суд» в Криму призначив покарання українцю Івану Яцкіну у вигляді 11 років позбавлення волі. Відбувати незаконне покарання українець буде у колонії суворого режиму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: