У Вищій раді правосуддя розповіли, як і за що карають суддів

У Вищій раді правосуддя розповіли, як і за що карають суддів
До суддів застосовують всього шість видів дисциплінарних покарань, - Маловацький

80% скарг стосуються затягування розгляду справ

Заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький розповів в інтерв’ю «Главкому», що суддів можуть покарати доганою, позбавленням права на доплати, переведенням до суду іншої інстанції або взагалі звільненням.

«Всього шість видів дисциплінарних покарань», - зазначив Маловацький.

За словами голови Вищої ради правосуддя, суворість покарання судді залежить від того, якою мірою його дії вплинули на права і обов’язки людей.

«Якщо права особи не можуть бути відновлені, тоді може йти мова про те, щоб прощатися з таким суддею: або звільняти його, або відсторонювати. Наприклад, була справа, коли суддя визнав право власності на квартиру одного літнього подружжя за іншою особою за підробленими документами. Тобто цю непрацездатну пару просто викинули на вулицю», - навів приклад заступник голови ВРП і додав, що таких суддів одразу виганяють.

Водночас, Маловацький зауважив, що дисциплінарну відповідальність для суддів застосовують не більше, ніж у 2% випадків від всіх поданих заяв, бо здебільшого українці скаржаться на суддів через затягування розгляду справ.

«80% скарг стосуються затягування розгляду справ. Але ми маємо розуміти: якщо у нас не вистачає 30% суддів, то на кожного працюючого суддю припадає в три рази більше роботи, ніж мало би. Друга категорія – це скарги щодо неправильних рішень, але ВРП не повноважена давати оцінку рішенням суддів. Це мають робити апеляція і касація, і тільки після цього ВРП може розглядати ці справи. Третя категорія справ – це, переважно, забезпечення позову: арешти, виведення з-під застави майна, тримання під вартою підозрюваних», - розповів Маловацький.

Заступник голови ВРП зауважив, що, зокрема, у 2019 році третиною всіх рішень щодо притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності були подання на звільнення з займаної посади.

До відома, Олексій Маловацький – колишній адвокат та ексдепутат Київської міськради від фракції «Удар-Солідарність». Був обраний членом Вищої ради правосуддя в 2017 та 2019 роках. В січні 2020 року його обрано заступником голови ВРП.

В 2017 році Вищу раду юстиції було реорганізовано в Вищу раду правосуддя. Вища рада правосуддя  — колегіальний орган державної влади та суддівського врядування, який слідкує за формуванням суддівського корпусу та додержанням професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Читайте більше: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: