Епіфаній розповів про можливість послаблення або скасування посту на Новий рік

Епіфаній розповів про можливість послаблення або скасування посту на Новий рік
Митрополит не виключає можливості зняття обмежень посту на час святкування новорічних свят
фото: glavcom.ua

Церква може розглянути питання щодо посту на прикладі досвіду інших помісних церков

На 31 грудня і на 1 січня Православна церква України може послабити піст або взагалі скасувати його на два дні, поки українці святкують Різдво 7 січня, а не 25 грудня. Таку думку висловив у інтерв’ю «Радіо Свобода» предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

«До певної міри є порушення посту. І ми навіть обговорювали, в деяких помісних православних церквах є традиція, що на ці два дні, на 31 грудня і на 1 січня, церква може послабити піст або взагалі скасувати його на два дні. Церква, як любляча мати, вона може діяти поблажливо. Як кожна мати своїй дитині: або дозволяє щось, навіть порушує певні правила, або, навпаки, діє інколи жорстко, згідно з акривією, тобто точно згідно з правилами», – сказав предстоятель ПЦУ.

Водночас він додав: «І тому церква в майбутньому може розглянути, якщо це буде соборне загальне рішення, щоб на ці дні, поки ми не перейдемо до новоюліанського календаря, послабити піст, щоб не було порушення. Бо є зустріч Нового року, хоча це й не головне, багато хто не святкує цей день, але це є справді проблемою».

Також він повідомив, що українці впродовж наступних 10 років можуть перейти на святкування Різдва 25 грудня.

Зазначимо, що предстоятель ПЦУ Митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що святкування Різдва Христового в один день 25 грудня в Україні можливе після того, коли до такого рішення «дозріє» Церква та віряни. Епіфаній нагадував, що за соціологічними даними більше ніж 60% українців проти святкування 25 грудня.

Єпископ Української Греко-Католицької Церкви, апостольський візитатор для українців-католиків в Італії та Іспанії владика Діонісій Ляхович розповів, що святкувати Новий рік перед Різдвом не є нормально.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: