27 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

27 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
Сьогодні вітаємо поціновувачів рибальства
фото: Pixabay

Цього дня не варто позичати комусь гроші

У вівторок 27 червня у світі святкується Міжнародний день рибальства, День мікро-, малих та середніх підприємств та Всесвітній день мікробіома. Православна церква 27 червня вшановує пам'ять пророка Єлисея.

Міжнародний день рибальства

27 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 1
фото: Pixabay

Щорічно 27 червня святкується Міжнародний день рибальства. Свято засноване на з’їзді з регулювання та розвитку промислової риболовлі, який пройшов в Італії у 1984 році. відзначають цей день по всьому світу як професіонали, так і аматори.

Свято має на меті вирішення декількох важливих проблем. Протягом останніх десятиліть, завдяки технічному прогресу, значно удосконалились способи ловлі риби. Іноді рибальство проводять навіть варварськими методами. Через діяльність браконьєрів деякі види риб опинились на межі зникнення. Надмірний вилов риби може спричинити вимирання декількох промислових видів вже за 50 років.

Іншою проблемою, якій присвячене свято, є розділення районів рибальства, оскільки риба мігрує по всьому світовому океану. Через це промисловці втрачають прибуток, а населення, яке переважно харчується рибою, голодує. 

День мікро-, малих і середніх підприємств

27 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 2
фото з відкритих джерел

27 червня, за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН, визначено як День мікро-, малих і середніх підприємств (Micro-, Small and Medium-sized Enterprises Day). Відзначається свято щорічно починаючи з 2017 року. У цей день ООН пропонує усім державам-членам, громадянському суспільству, міжнародним та регіональним організаціям підвищувати рівень поінформованості громадськості про внесок малого бізнесу в забезпечення стійкого розвитку. 

Основною метою святкування є підкреслення важливої ролі мікро-, малих і середніх підприємств в економічному розвитку будь-яких країн. Визнаючи цей факт та важливість принципів відповідального підприємництва, ООН закликає держави заохочувати підприємців, які «виводять з тіні» свій бізнес та офіційно його реєструють.

Всесвітній день мікробіома

27 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 3
фото: imdlab.com.ua

Також сьогодні відзначається Всесвітній день мікробіома (World Microbiome Day). Свято започатковане у 2018 році за ініціативи Ірландської асоціації мікробіома.

Метою події є підвищення суспільної свідомості про яскравий та різноманітний світ мікробів, які нас оточують. Мікроорганізми живуть у грунті, рослинному і тваринному світі, продуктах харчування, а найголовніше – у людському організмі, безпосередньо впливаючи на стан здоров’я та самопочуття. Мікроорганізми всередині нас є частиною важливих процесів, починаючи травленням і закінчуючи настроєм.

Яке релігійне свято

27 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 4
фото з відкритих джерел

Православна церква 27 червня вшановує пам'ять пророка Єлисея. Інші назви свята: «Єлисей», «День Єлисея», «Гречкосій», «Поварки».

Був відомий як учень і слуга пророка Іллі, який був присутній під час його вознесіння на небо. Також говорили про пророцтва Єлисея про всіх чотирьох царів Ізраїлю. Він здійснив велику кількість чудес, зокрема, воскрешав мертвих.

Єлисей народився в родині багатого орача. Одного разу пророк Ілля закликав його до себе і зробив своїм учнем. Після смерті свого вчителя Єлисей сам став пророком і займався цим понад 65 років. Помер пророк Єлисей в глибокій старості, коли йому виповнилося 100 років.

Читайте також: Церковний календар на червень 2023 року

Що сьогодні не можна робити

  • Слід відмовитися від алкоголю і, наскільки це можливо, від лікарських препаратів.
  • Також не варто наїдатися, навпаки, краще трохи поголодувати.
  • У цей день не можна сіяти гречку.
  • Заборонено одягати речі темних відтінків.
  • Не варто позичати сьогодні комусь гроші.

Народні прикмети 

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

  • весь день йде дощ – така ж погода буде ще сім тижнів;
  • зірки блищать – до спекотної погоди, мерехтять – до дощу з грозою;
  • багато мошок і комарів – буде хороший врожай грибів і ягід;
  • журавель танцює на потепління;
  • коні іржуть – добрий овес на підході;
  • півень головою трясе, недоречно співає – біда хмари жене;
  • совка починає яйцекладку – дощі починаються.

Іменини

Сьогодні День ангела імені в Олександра, Георгія, Єлисея, Мефодія, Павла, Мстислава, Миколи та Володимира.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: