Вибори вже восени? Спікер Стефанчук зробив неоднозначну заяву

Вибори вже восени? Спікер Стефанчук зробив неоднозначну заяву
Руслан Стефанчук
фото: Верховна рада України

Голова парламенту прогнозує зміни до закону про вибори

Проведення виборів під час дії воєнного стану не заборонено Конституцією. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в ефірі національного телемарафону.

«Такої заборони (на проведення виборів під час воєнного стану – «Главком») в Конституції немає. Ця заборона міститься в законі України «Про правовий режим воєнного стану». І тому конституційної заборони проводити вибори під час воєнного стану немає», – запевнив спікер парламенту.

При цьому він підкреслив, що необхідно дотримуватися балансу.

«З одного боку – так, парламент має продовжувати свою роботу, має ухвалювати необхідні законодавчі акти. Ми входимо в бюджетний процес і це дуже важливі речі. З іншого боку, ми маємо розуміти, що не має бути застою тієї демократії, яка є в суспільстві. І саме тому президент Парламентської асамблеї Ради Європи пан Кокс та інші колеги говорять про те, що все-таки необхідно докласти зусиль, щоб здійснити це», – сказав Стефанчук.

На його думку, це питання дискусійне і потребує ухвалення важливих рішень. Із одного боку, потрібно забезпечити стабільність у державі, щоб не допустити розколу під час війни, але, з іншого боку, дотримуватися демократії, за яку бореться Україна, вважає посадовець.

На запитання, чи підтримає Стефанчук зміни до закону про вибори, він відповів: «Давайте подивимося, як це питання вирішуватиметься. Але я думаю, що найближчим часом воно буде актуалізовано».

Нагадаємо, раніше Стефанчук заявляв, що парламентські вибори в Україні будуть проводитися лише після закінчення воєнного стану. Він назвав декілька причин, чому нині неможливо організувати голосування.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: