Яким має бути спецтрибунал проти керівництва Росії? Банкова назвала ймовірний формат

Яким має бути спецтрибунал проти керівництва Росії? Банкова назвала ймовірний формат
Спецтрибунал щодо злочинів РФ буде створений у Гаазі та діятиме за нідерландським законодавством
фото: Харківська правозахисна група

«Україна не погодиться на будь-який гібридний формат трибуналу, де розглядається його створення як частини української судової системи»

Україна веде переговори про створення Трибуналу щодо російської агресії через Генеральну асамблею ООН. Розглядається варіант створення інтернаціоналізованого Трибуналу, але не в рамках української системи правосуддя. Про це розповів заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов.

«Україна не погодиться на будь-який гібридний формат трибуналу, де розглядається його створення як частини української судової системи. Причин більш, ніж достатньо: окрім необхідності внесення змін до Конституції України, що неможливо під час воєнного стану, ризик звуження юридичної оцінки злочину агресії до рівня збройного конфлікту двох країн очевидний. Злочин агресії, який вчиняє російське вище політичне та військове керівництво проти України - це злочин проти всього цивілізованого світу. Нам не потрібно рішення трибуналу іменем України – воно потрібне іменем цивілізованого світу», – заявив Смирнов. 

За словами Смирнова, одним із варіантів є опція інтернаціоналізованого трибуналу, коли він створюється в іншій країні, правова система якої заслуговує на довіру з подальшим голосуванням в ГА ООН на підтримку створеного інтернаціоналізованого трибуналу.

«Наступні засідання Core Group заплановані на вересень, обговорення тривають. Ми дійсно хочемо якнайшвидшого запуску та роботи міжнародного трибуналу, рішення якого піднімуть з колін давно «втомлену» доктрину міжнародного права. Ми хочемо покарання за злочин агресії», – підкреслив Смирнов. 

Нагадаємо, заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов вважає, що формат створення спецтрибуналу за злочин російської агресії проти України може бути визначений до кінця року.

До слова, парламентська асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) на пленарній сесії схвалила резолюцію щодо створення спецтрибуналу для притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини проти України.

Як повідомлялося, у Гаазі 3 липня розпочав роботу Міжнародний центр з розслідування вторгнення Росії в Україну, що стане першим кроком до можливого трибуналу для керівництва Москви.

Читайте також: МЗС пояснило, чи можна Путіна судити заочно

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: