Тимошенко радіє, що зупинила земельну реформу

Тимошенко радіє, що зупинила земельну реформу
1 січня 2024 року стартує другий етап земельної реформи
фото з відкритих джерел

Лідери фракцій разом з прем’єром Шмигалем мають напрацювати механізм, який відтермінує земельне питання до завершення війни

Партії «Батьківщина» вдалося переконати парламентарів не запроваджувати з 1 січня 2024 року другий етап земельної реформи. Про це заявила лідерка фракції Юлія Тимошенко.

«Команді «Батьківщина», яка єдина послідовно в усі часи виступала проти розпродажу землі, вдалося переконати колег по парламенту не запроваджувати з 1 січня 2024 року другий етап так званої земельної реформи. Не дозволяти купувати наші чорноземи юридичним особам, зокрема іноземцям, – і не по 100 га, а по 10 тис. га», – написала вона.

Тимошенко повідомила, що їй вдалося переконати парламентарів не запроваджувати з 1 січня 2024 року другий етап земельної реформи
Тимошенко повідомила, що їй вдалося переконати парламентарів не запроваджувати з 1 січня 2024 року другий етап земельної реформи
фото: скріншот

За словами Тимошенко, вона домовилася зустрітися в п’ятницю з лідерами інших фракцій та прем’єром Денисом Шмигалем, аби напрацювати юридичний механізм, який має відтермінувати земельне питання на період після завершення війни.

Відповідно до статті 130-1 Земельного кодексу України, переважне право купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення мають:

а) у першу чергу – особа, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення, якщо відповідно до інформації, отриманої з Державного земельного кадастру, така земельна ділянка розташована в межах ділянки надр, наданої такій особі у користування, крім земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна (будівлі, споруди), що перебувають у власності особи, яка використовує земельну ділянку на праві власності, оренди, емфітевзису, суперфіцію, а також крім земельних ділянок для садівництва;

б) у другу чергу – орендар земельної ділянки, який може реалізувати таке право у разі відсутності суб’єкта першої черги або відмови суб’єкта першої черги від реалізації такого права.

Зазначені особи можуть в порядку, визначеному частиною п’ятою статті 130-1 Земельного кодексу, передати своє переважне право купівлі такої земельної ділянки іншій особі, яка відповідно до закону може набувати у власність таку земельну ділянку.

Як повідомлялося, 1 січня 2024 року стартує другий етап земельної реформи. З нового року купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть не тільки фізособи, як зараз, а й юридичні особи. Вони будуть обмежені певними рамками: одна юрособа не зможе претендувати більше, ніж на 10 тис. га, та має бути при цьому компанією виключно з українськими бенефіціарами.

Нагадаємо, що ці правила були прописані ще під час ухвалення законодавства про ринок землі. Фізособи отримали право купувати землю раніше – ще з 1 липня 2021 року з лімітом не більше 100 га. Відтермінування запуску на ринок великих гравців було компромісним заходом, а вихід на нього іноземців можливий лише за результатами національного референдуму.

Як повідомлялося, представники монобільшості у Верховній Раді зареєстрували законопроєкти, які пропонують відкласти відкриття продажу землі для юридичних осіб на кілька років.

До слова, 1 липня 2022 року виповнився рік, як в Україні запрацював ринок землі. Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявив, що земельна реформа вивела з тіні максимально все, що можливо, сьогодні ринок землі працює прозоро і без корупції.

Читайте також: Торгують всі! Земельний ринок вступає у нову фазу

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Звільнення керівництва Держспецзв’язку та новий пакет допомоги від США. Головне за 20 листопада
Звільнення керівництва Держспецзв’язку та новий пакет допомоги від США. Головне за 20 листопада
Оператори вимушені будуть зменшити кількість сервісів
Експерт з кібербезпеки попередив про можливі перебої у роботі Vodafone та lifecell
Законопроєкти передбачають звільнення на період війни від ПДВ радіолокаційних приладів та комплексів, важливих для оборонних структур
Верховна Рада спростила імпорт радіолокаційних комплексів для ЗСУ
Віталій Борт після спливу термінів відрядження вчасно не повертався в Україну
Правоохоронці взялися за нардепа, який часто засиджувався за кордоном
Кількість нардепів зменшилася до 401
«Слуги» хочуть перекроїти регламент Ради: що пропонується
Відкритий лист до конгресменів у США підписали депутати щонайменше 17 країн ЄС
Понад 100 депутатів країн ЄС закликають Конгрес США допомогти Україні
У турецького дипутата зупинилось серце просто у залі парламенту
Турецький депутат із трибуни проклинав Ізраїль, і отримав серцевий напад (відео)
Депутат підірвав гранати в будівлі Керецьківської сільради
Депутат, що підірвав гранати в сільраді на Закарпатті, лишив передсмертну записку
Сергій Батрин проведе 2 місяці під вартою без можливості внесення застави
Депутату, який підірвав гранати в сільраді на Закарпатті, обрали запобіжний захід
Дата публікації новини: