Рубікон Зеленського. Президент відсторонить Єрмака?

скандал
Рубікон Зеленського. Президент відсторонить Єрмака?
Глава Офісу президента Андрій Єрмак
Фото: Ельдар Сарахман, УП

Глава держави переживає найбільшу кризу з початку своєї каденції

На фоні епідемії коронавірусу та глибокої економічної кризи Україна переживає перший серйозний корупційний скандал у новій владі. І він тільки набирає обертів. Нардеп від «Слуги народу» Гео Лерос пообіцяв, що викидатиме нові серії відео, на яких брат голови Офісу президента Андрія Єрмака Денис нібито домовляється про призначення на посади за хабарі. Лерос запевняє, що на флешці, яку йому передав невідомо хто, 40 годин записів. Сьогодні також передані депутатом записи з'явились на порталі Bihus.Info. -  вони стосуються лобізму через брата Єрмака в портовому бізнесі.

Неочікуваний скандал вибухнув напередодні надважливого позачергового засідання Верховної Ради. І знаковим він є, у першу чергу, для Володимира Зеленського. Виборці пробачали йому відсутність досвіду, помилки, проте нині мова вже йде про корупцію в найближчому оточенні президента. Для Зеленського, якого рік тому обирали як людину, що ніколи не була залучена до тіньових схем, це удар нижче пояса.

І саме тому від Зеленського досі немає ніякої реакції.

Більш того, в Офісі президента відверто дратуються, коли журналісти намагаються поставити питання щодо плівок. «Ви хочете, аби президент реагував на кожен пост в «фейсбуці»?», –  «красномовно» відповіла прессекретарка президента на питання «Главкома» вчора.

Але вже сьогодні, за даними джерел редакції, на Баковій розглядається варіант відсторонення Єрмака. Є висока вірогідність, що найближчим часом главу Офісу таки буде офіційно відлучлено від процесів. Єдине питання робити це на період розслідування чи ухвалювати кардинальне рішення відразу, аби відразу знешкодити серію ударів, анонсованих Леросом.

Вже сьогодні Єрмак уперше з часів свого призначення був відсутній на щоденній нараді у президента. А такі в умовах надзвичайної ситуації в країні проводяться щоденно, інколи по кілька разів. Зеленський може пам’ятати приклад часів його попередника Петра Порошенка – колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського (Свинарчука), якого теж після корупційних звинувачень було відсторонено від посади. Тодішній претендент на президентське крісло дорікав Свинарчуком тодішньому діючому президенту. Тепер подібного персонажа Зеленський може отримати у власному оточенні.

Сьогодні вперше з моменту призначення Андрія Єрмак не брав участі в нарадах на Банковій. На фото Володимир Зеленський, Сергій Трофімов, Кирило ТимошенкоСьогодні вперше з моменту призначення Андрія Єрмак не брав участі в нарадах на Банковій. На фото Володимир Зеленський, Сергій Трофімов, Кирило Тимошенко

Охочих збити керівника Офісу Зеленського багато. Серед головних недоброзичливців –  попередник на цій посаді Андрій Богдан. Він очевидно затаїв образу щодо свого звільнення та чекав часу для вендети. Допускають причетність Богдана до ситуації з «плівками Єрмака» і в самій фракції «Слуга народу», де він своїм нелегким норовом нажив немало ворогів.  

«Підступи ворогів»

Реакція від самого Андрія Єрмака щодо історії з братом пролунала, але краще б її не було. У вівторок він дав дивний віртуальний брифінг, про який пресі стало відомо буквально за кілька годин. «Главком» надіслав Єрмаку кілька питань, але, звісно ж, в ефірі пролунали геть інші теми… До того ж, перед брифінгом, ще до офіційного включення, не підозрюючи про те, що трансляцію вже увімкнено, прессекретарка голови Офісу президента, невимушено перерахувала йому, які питання прозвучать на камеру.

Більша частина виступу Єрмака стосувалась резонансного створення Консультативної ради з представниками ОРДЛО, але зрозуміло, що йому не вдалося обійти питання скандальних плівок з братом. Заради них, підозрюємо, брифінг так екстрено і скликався.

Керівник президентської канцелярії відреагував оригінально: він заявив, що Лерос є інструментом, «який використовують люди, які сьогодні борються не тільки зі мною, а і з українською владою, і з командою президента». Також Єрмак звернувся до Служби безпеки та Державного бюро розслідувань, аби ті розслідували цю «спецоперацію» з його дискредитації як особи, яка причетна до питання національної безпеки. Вже відкрито п’ять кримінальних проваджень, причому лише одна за зверненням Лероса – Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою. Інші дивним чином стосуються незаконності збору інформації, розголошенню державної таємниці та перешкоджанню виконанню представниками влади службових обов’язків.

«Слуга» Гео Лерос запевняє, що робить свої викривання з альтруїстичних міркувань«Слуга» Гео Лерос запевняє, що робить свої викривання з альтруїстичних міркувань

Додому до нардепа у середу нагрянула  СБУ, аби вручити повістки на допити. Група депутатів від «Слуги народу» заступилася за колегу, вимагаючи притягнути до відповідальності винних з відео, а не того, хто оприлюднив ці записи.

Лерос, який до свого депутатства був відомий як автор муралів, стверджує, що діє з альтруїстичних переконань і вимагає звільнення Єрмака не тільки через потенційну корупцію, а й незгоду з його баченням Мінського процесу.

Брат-2

Молодший брат глави Офісу президента Денис Єрмак лише в середу відреагував на скандал у своєму «фейсбуці», де назвав всі звинувачення наклепом. Єрмак-молодший нагадав, що він має право як голова громадської організації зустрічатися, з ким завгодно, та оголосив про цілеспрямовану атаку на його брата, «який дуже заважає певним олігархам та особливо російським спецслужбам».

 

Чому зараз

В цій історії з самого початку виникло багато питань, в тому числі у депутатів від «Слуги народу». Плівки, про які йде мова, були записані ще в серпні-вересні минулого року. Чому ж вони були оприлюднені саме зараз? Причому зйомки вели саме ті «рішали», які нібито намагалися домовитися з Денисом Єрмаком.

Депутатка від монобільшості Ірина Верещук, у якої був особистий конфлікт з Леросом, вважає, що Офіс президента мав би активніше реагувати на ситуацію: «В загальнофракційних чатах я обговорення не бачу, але колеги вимагають найшвидшого завершення цього розслідування, бо ситуація є дуже дражливою. У мене питання: чому Лерос, який раніше був радником президента, лише зараз пише, що йому щось не подобається, хоча записи датуються аж серпнем-вереснем минулого року? Чому він та люди, які за ним стоять, саме зараз поглиблюють розкол в нашій команді? Брифінг пана Єрмака не зовсім мене задовольнив, він має бути абсолютно відкритим до питань. Поки для нас замало інформації. Думаю, президент зараз чекає на перші результати розслідування».

Володимир Зеленський свого часу нагадував Петру Порошенку про корупційні оборудки, але тепер опинився в схожій ситуаціїВолодимир Зеленський свого часу нагадував Петру Порошенку про корупційні оборудки, але тепер опинився в схожій ситуації

За інформацією джерел «Главкома», записувати пригоди Дениса Єрмака могло Національне антикорупційне бюро, яке, наприклад, свого часу провокувало на незаконні дії екснардепа Борислава Розенблата. Політолог Володимир Фесенко перераховує кілька версій появи скандальних плівок: «Спецслужби просто могли провокувати на отримання хабаря. Також можливості для проведення таких спецоперацій мають олігархи, які раніше прослуховували кого завгодно. Люди, які працюють в спецслужбах, можуть зливати дані, зокрема, за гроші, інформацію. Ці записи могли робити про всяк випадок, аби потім продати, а зараз зацікавлені особи запустили це в хід».

Фесенко також бачить логіку у найпоширенішій версії: удар по Єрмаках завдав відставлений Андрій Богдан. Це може бути відкладена відповідь попередника Єрмака. Фесенко також не виключає самостійну гру керівника НАБУ Артема Ситника, але дає цій версії мало шансів.

Андрій Богдан пішов з Офісу президента, але не забув образАндрій Богдан пішов з Офісу президента, але не забув образ

«Версія з Богданом є однією з найлогічніших. Тоді виникає питання – чому він ці записи не злив раніше, аби збити призначення Єрмака? Але те, що цю інформацію могли саме зараз злити Богдану і він нею скористався, – цілком реально. Це може бути й гра голови НАБУ Артема Ситника. Зараз, коли у нього є небезпека звільнення, яке нібито просуває Єрмак, він міг піти ва-банк. Хоча Ситник – дуже обережна людина, яка не схильна до авантюр, і я слабо вірю, що він запустив цю комбінацію», - каже експерт.

Фесенко вважає, що наразі президент перебуває в певному шоці і поки не розуміє, що надалі робити з Єрмаком, очікуючи на результати службового розслідування.

Депутат Верещук також ділиться з «Главкомом» своїми конспірологічними теоріями: «Всі версії мають право на життя. Ми непублічно обговорювали на фракції, що за цим може стояти пан Богдан, який, певно, ображений на відсторонення. Вочевидь, він може вдарити в найчутливіший момент. Хоча ми ще очікуємо й  «плівок Богдана», бо пам’ятаємо «прослушку Труби», в яких той фігурує. Це можуть бути і люди, пов’язані з паном Коломойським, бо очевидно, що йому не подобаються закони, які ми приймаємо».

Політтехнолог Андрій Золотарьов вважає, що відсутність реакції президента в найближчі дні може призвести до його репутаційного краху.

«Бенефіціарів цієї ситуації можна шукати в стані колишнього президента Петра Порошенка, і якось дуже інформаційно активізувався міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який вже торкається питань, які прямо не належать до його компетенції. Поступово вимальовуються контури «Арсена-Піночета» як рятівника нації, – каже Золотарьов. – Плюс ображені олігархи. На мою думку, Зеленський має дистанціюватись від Єрмака і принаймні на час розслідування відсторонити його від посади. Також вони мають відчепитися від Лероса».

Вочевидь, що наразі Зеленський переживає найбільшу кризу за часи свого президентства. На зовнішні фактори на кшталт пандемії, карантину та падіння економіки накладається розбрат в своєму оточенні. Хаотична зміна міністрів, які не пропрацювали й місяця, губернаторів, голів Офісу президенту та Генпрокуратури, розлад у фракції «Слуга народу» демонструють, що влада не зовсім розуміє, куди їй рухатись далі. На сайті уряду вже навіть з’явився номер гарячої лінії для «кандидатів на посади фахівців з питань реформ». А коли владу у важкі моменти наздоганяють такі несподівані «привіти», як з пригодами брата Єрмака, вона, як бачимо, взагалі завмирає, бо не здатна ефективно реагувати. 

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: