Росія не здатна відвернути балканські країни від європейської перспективи – дипломат

Росія не здатна відвернути балканські країни від європейської перспективи – дипломат
За словами Кючукова, сьогодні основне, що цікавить США - це не самі країни балканського регіону, а нейтралізація російського впливу в ньому

«Відновлення інтересу ЄС до Балкан спровоковано протистоянням США, Росії, Туреччини», - вважає Кючуков

Болгарський дипломат, колишній заступник міністра закордонних справ Болгарії Любомир Кючуков впевнений, що Росія не здатна відвернути балканські країни від європейської перспективи. Про це він сказав в інтерв'ю «Главкому»  

«Я не вірю в те, що Росія має достатню політичну вагу та є привабливою настільки, щоб відвернути країни регіону від європейської перспективи. По-перше, тому що всі вони офіційно оголосили свої європейські (а більшість з них - їх євроатлантичні) прагнення. По-друге, Росія більше не може запропонувати їм ідеологічну альтернативу. По-третє, вона не має того економічного потенціалу (крім енергоносіїв), що міг би привернути до себе», - зазначив Кючуков.

З іншого боку, за словами дипломата, через конфронтацію з Росією, ЄС знову зацікавилися Балканами - тепер з точки зору безпеки в регіоні.

«Тобто, сьогодні ми маємо досить парадоксальну ситуацію, коли рушійною силою відновленого інтересу ЄС до Балкан є протистояння інтересів США, Росії, Туреччини, Саудівської Аравії, радикального ісламу тощо, але ніяк не бажання до уніфікації континенту», - вважає болгарський дипломат.

За словами Кючукова, сьогодні основне, що цікавить США - це не самі країни балканського регіону, а нейтралізація російського впливу в ньому. «Тому, з точки зору стабільності та безпеки регіону інтереси США та ЄС збігаються», - наголосив Кючуков.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: