«Вічна слава борцям за свободу»: Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар

«Вічна слава борцям за свободу»: Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар
Після окупації Криму Росія поновила утиски кримських татар
фото з відкритих джерел

Щороку 18 травня Україна вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар

Сьогодні в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам’ять жертв депортації кримських татар. 18 травня – траурний день кримськотатарського народу. У цей день почалася тотальна депортація з Криму. Українські посадовці публікують заяви з приводу цього та всі, як один, наголошують: історія повторюється, але ми разом переможемо ворога.

«В Україні примусову депортацію кримськотатарського народу справедливо визнали геноцидом. Це наш спільний біль, наша спільна історія і сьогодні протистояння Росії, яка здійснює геноцид українського народу – це наша спільна війна. Але ми разом переможемо ворога, бо диктаторський режим завжди програє тим, хто народжений бути вільним», – написав голова Офісу президента Андрій Єрмак.

«Вбивства, викрадення, катування, переслідування у політично вмотивованих справах, численні незаконні затримання, обшуки та інші репресивні методи: таким чином РФ намагається змусити кримських татар покинути Крим. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих депортованих кримських татар. Останні вісім років корінний народ Криму знову мішень репресій, як і тоді, у 1944 році, тільки тепер уже іншого ката», – йдеться у повідомленні Прокуратури АР Крим та міста Севастополя.

Скріншот з Facebook-сторінки Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста СевастополяСкріншот з Facebook-сторінки Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя


«Нам знадобилось майже півсторіччя, щоб відвоювати право жити на власній землі. У 1989 році кримським татарам дозволили повернутись на Батьківщину. Яку у 2014 році окупував той самий ворог, але в іншій обгортці. Кримськотатарський народ у своїй історії не один раз повертався додому в Крим. Повернемось і цього разу. Правда на нашому боці. А момент повернення Криму в Україну щодня на день наближається», – повідомив народний депутат від партії «Голос» Рустем Умеров.

Скріншот з Facebook-сторінки Рустема УмероваСкріншот з Facebook-сторінки Рустема Умерова

«Гортаючи сторінки історії, сьогодні зупиняємось на 1944 році, згадуючи депортацію корінного народу з Кримського півострова. Однак після окупації Криму Росія поновила утиски кримських татар. Тож знову валіза, знову вокзал, знову – квиток у невідомість. І знову – все це з вини Кремля. Маємо пам’ятати про страшну трагедію кримськотатарського народу, вшанувати пам'ять жертв геноциду та прискорити настання того дня, коли кримські татари та українці повернуться до рідних домівок», – написав у Facebook голова парламенту Руслан Стефанчук.

У Міністерстві закордонних справ пригадали, що сьогодні ми не лише вшановуємо пам’ять невинних жертв злочину сталінського режиму, а згадуємо, що у XXI сторіччі репресії щодо кримськотатарського народу відновились з окупацією Росією Криму у 2014 році. Там наголосили, що одним із бранців Кремля став Наріман Джелял – перший заступник Меджлісу кримськотатарського народу, український активіст, кримськотатарський політичний діяч, журналіст, викладач.

«Сьогодні йому загрожує до 20 років позбавлення волі за звинувачення у пошкодженні газопроводу у Сімферопольському районі. Насправді у цей день Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримська платформа», що разом із неприйняттям російської анексії Криму і стало причиною його арешту», – повідомили у відомстві.

Скріншот з Facebook-сторінки МЗС УкраїниСкріншот з Facebook-сторінки МЗС України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: