«Укренерго» пояснило, від чого будуть залежати подальші відключення

«Укренерго» пояснило, від чого будуть залежати подальші відключення
Імпорт електроенергії наразі відбувається з чотирьох країн ЄС: Румунії, Словаччини, Польщі та Угорщини, а також Молдови
фото з відкритих джерел

Потепління покращить ситуацію, споживання електроенергії має знизитись

Відключення електроенергії залежатимуть від потужностей всередині української енергосистеми, швидкості ремонту пошкоджених електростанцій та імпорту з інших країн. Про це заявила речниця «Укренерго» Марія Цатурян, ідеться у матеріалі «Главкома».

В «Укренерго» зазначають, що потепління покращить ситуацію з рівнем споживання, проте не вирішить проблему пошкоджених українських електростанцій і не збільшить можливість виробляти електрику в системі.

«Якщо споживання буде значно зростати, а потужності всередині української енергосистеми і допомоги з Європи не вистачатиме, час від часу доведеться в періоди дефіциту повертатись до графіків обмеження побутових споживачів», – заявляють в «Укренерго» та додають, що про запровадження планових обмежень будуть інформувати заздалегідь.

Наразі коли в системі трапляється дефіцит енергії, його компенсація за рахунок побутових споживачів відбувається в останню чергу. Спочатку диспетчер дивиться на обсяг імпорту, який зайшов в країну. Якщо ж цього не достатньо, залучається аварійна допомога – поставка електрики, яку здійснює оператор енергосистеми сусідньої країни на відповідний запит. Якщо ж і цього не вистачає, включається аварійна допомога. Комерційний імпорт електрики та аварійна допомога мають вкладатися в чинний ліміт в 1700 МВт-год.

«Імпорт – це, по суті, комерційний контракт, – пояснює речниця «Укренерго» Марія Цатурян. – Ми, як оператор, лише даємо можливість передати цю електроенергію з однієї країни в іншу і надаємо доступ на спецаукціоні до міждержавної лінії електропередачі. А імпортують і експортують електрику покупець і продавець – умовно, якийсь трейдер в Україні, який працює на оптовому ринку електроенергії, або якийсь великий споживач, який цю електрику купує у європейського продавця. Продавцями можуть бути або європейські трейдери або європейські виробники електроенергії».

В «Укренерго» підкреслюють, що аварійна допомога – це вже історія не про комерційні контракти між покупцем і продавцем, а контракт між операторами системи передачі.

«Якщо в системі раптом утворився ситуативний дефіцит через ту ж ракетну атаку, у диспетчерського центру є можливість запросити аварійну поставку, за яку платить оператор системи передачі «Укренерго», – каже Цатурян. – Так само і ми, коли у нас є профіцит в системі, можемо надати і надаємо аварійну допомогу на запит наших європейських колег».

Проте, якщо використаний навіть інструмент імпорту, а споживання все одно перевищує кількість виробленої в системі електроенергії, тоді наступний крок – це обмеження промисловості, пояснює речниця «Укренерго». За її словами, аварійна та планові відключення населення – це останній крок.

До слова, імпорт електроенергії наразі відбувається з чотирьох країн ЄС: Румунії, Словаччини, Польщі та Угорщини, а також Молдови. Україна екстрено приєдналася до спільної європейської енергосистеми після початку великої війни – у березні 2022 року, і з тих пір обсяги дозволеної торгівлі європейські партнери відкривають поступово. Це пов'язано як з певними технічними режимами роботи української енергосистеми, так і з розміром європейської енергосистеми. Для розуміння – нинішній обсяг потужності, який Україна може імпортувати з Європи, дорівнює виробництву одного українського атомного блоку і декількох теплових електростанцій.

Нагадаємо, після російських ударів українська енергетика втратила суттєву частину генерації, тож їй потрібен час на відновлення. Також стало відомо, що Україна готується до наступного опалювального сезону, і це передбачає, зокрема, планові ремонти та підготовку атомної генерації.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Вільям Тейлор: Якщо США виконають свою роботу, то до кінця року Україна матиме можливості відкинути росіян назад
Американський дипломат прокоментував чутки про неофіційні перемовини Москви і Вашингтона щодо України
Наслідки обсрілу Кривого Рогу 11 червня 2023 року
Аmnesty International після скандалу випустила новий звіт, де розповіла про звірства росіян
Петро Авраміч очікує, що з початком дії нового мобілізаційного закону кількість охочих потрапити до армії через рекрутинг значно зросте
Рекрутер Сил ТрО Петро Авраміч: За пів року з усіх кандидатів ми залучили до війська лише 10% Інтерв’ю
США переконані, що мобілізація настільки ж критична для стабілізації фронту та перелому перебігу війни, як і артилерія
США тиснули на Україну щодо мобілізаційного закону – The New York Times
Представник ГУР спрогнозував, чим обернеться для сусідніх країн програш України у війні
Втрата Часового Яру, наступ Росії та складна мобілізація: головне з інтерв’ю Скібіцького
Юрист зауважив, що до української податкової служби завжди були питання у бізнесу
Котирування Platts не мають застосовуватися при розгляді трансфертного ціноутворення – юрист
Наслідки атаки безпілотників на Харків попередньої ночі, 4 травня 2024 року
Атака на Харків. Безпілотник влучив у приватний сектор
Сергій Савелій понад 40 років працював журналістом
Помер відомий спортивний журналіст та коментатор Сергій Савелій
Зміни стосуватимуться Кримінального кодексу
Кишинів скасує відповідальність для молдовських добровольців, які воюють на боці України – джерело
Дата публікації новини: