Слухають гімн та дивляться на портрет Бандери – The Times описала побут полонених росіян

Слухають гімн та дивляться на портрет Бандери – The Times описала побут полонених росіян
Дехто з полонених періодично намагається інтегрувати у табір російські тюремні «понятія»
фото: The Times

Близько третини всіх військовополонених у таборі – колишні засуджені

Росіяни у полоні слухають гімн України о шостій ранку, дивляться на портрет Бандери, поки йдуть до їдальні, працюють за $8 на місяць та купують на них «Кока-Колу» у тамтешній крамниці. Про побут військовополонених пишуть журналісти The Times, які побували у найбільшому в Україні таборі для полонених окупантів.

«39-річний Микола з Приморська пішов на війну, вірячи, що росіяни та українці – це один народ, який розриває віроломне НАТО. Але сьогодні він прокидається о шостій ранку під звуки українського національного гімну, а після сніданку вшановує хвилиною мовчання загиблих внаслідок вторгнення Росії», – ідеться у статті.

«Я виріс у Радянському Союзі, тож відчуваю, що ми одна країна», – сказав він.

І саме цю неоімперіалістичну ідеологію табірна влада намагається депрограмувати у полонених до того, як вони повернуться додому.

Водночас, як зазначає речник українського Координаційного штабу з поводження з військовополоненими Петро Яценко, це як спроба «витягнути когось із релігійної секти», адже росіяни піддаються пропаганді все життя.

На стінах у колонії розміщені фотографії українських діячів, таких як Степан Бандера та Тарас Шевченко.

«Це прискорений курс історії України, який ми даємо в’язням, щоб розвінчати заяви Путіна про те, що Україна не є незалежною державою», – сказав Яценко.

За його словами, символом того, як більшість російських в’язнів дивляться на Україну, є один новоприбулий, який подивився на фотографію Бандери і подумав, що це фотографія молодого Путіна.

Зазначається, що українська влада не розголошує, скільки росіян повернули та кількість ув'язнених. Однак заморожування обмінів, запроваджене Москвою влітку, означає, що табір заповнений і потрібно будувати більше.

«Відповідно до Женевських конвенцій, військовополонені працюють шість днів на тиждень, за що їм платять 8 доларів на місяць, що дозволяє їм купувати напої та солодощі в табірному магазині. Coca-Cola на сьогодні є найпопулярнішим товаром», – пише The Times.

Близько третини всіх військовополонених у таборі, за словами Яценка, – колишні засуджені, завербовані армією у штрафні частини Шторм-З. Багато з них значно старші за тих в'язнів, які були мобілізовані, або є професійними військовими. Найстаршому, з ким вдалось поспілкуватись журналісту видання, було 58 років.

Яценко також розповів, що деякі колишні засуджені намагалися ввести в таборі «злочинний порядок», заснований на глибоких традиціях російської тюремної ієрархії.

«Деякі з них хочуть спробувати показати, що вони тут великі люди, – сказав він. – Ми дуже швидко зупиняємо це. Ми говоримо їм, що якщо ви будете погано поводитися, ми вас звільнимо і нехай українці розберуться з вами. Зазвичай це працює».

Нагадаємо, що в Україні перший табір для військовополонених росіян «Захід 1» з’явився у травні 2022 року. Він розташований на базі виправної колонії на Львівщині. Тоді  держава на функціонування табору виділила, зокрема, у 2022 році 56 млн грн, за шість місяців 2023 року – 20,48 млн грн.

Раніше ЗМІ показали, як у таборі живуть полонені окупанти. Зокрема, у них є кімната для дозвілля, їдальня з триразовим харчуванням, душ, бібліотека, спортивний майданчик та шпиталь. 

Ще у таборі функціонує магазин, в якому полонені можуть придбати їжу, одяг, засоби гігієни та догляду тощо.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: