Невідомі деталі розстрілу бойовиками української евакуаційної групи на Донбасі

Невідомі деталі розстрілу бойовиками української евакуаційної групи на Донбасі
Після поранення сержант залишався живим і намагався сховатися в укриття

Поранений морпіх в білому шоломі помер в «сірій зоні»

Сержант 35-ї бригади морської піхоти, який входив в евакуаційну групу, розстріляну російським окупантами під Зайцеве, помер в «сірій зоні» від отриманого поранення і ненадання медичної допомоги. Відео з пораненим бійцем, зняте безпілотником ВСУ, журналіст Андрія Цаплієнка включив в свій сюжет для «ТСН».

Після поранення сержант залишався живим і намагався сховатися в укриття.

Автор матеріалу нагадав, що близько 9:00 13 липня лейтенант-розвідник Дмитро Красногрудь підірвався на міні, виконуючи бойове завдання в «сірій зоні», де напередодні було зафіксовано скупчення ворожої техніки.

Для евакуації його тіла на місце підриву виходили дві евакуаційні групи.

Українські морпіхи наділи білі шоломи, білі бронежилети, білі нарукавні пов'язки. Це було головною умовою, через яку бойовики російсько-окупаційних формувань погодилися гарантувати режим тиші.

У складі першої групи були представники української сторони СЦКК. Військовослужбовці опинилися під ворожим обстрілом і сержант отримав поранення.

Безпілотник зафіксував, як поранений боєць в білому шоломі і жилеті самостійно наклав собі джгут, щоб зупинити кровотечу і шукав укриття.

Щоб забрати пораненого з лінії вогню, за ним вирушила друга евакуаційна група. Військовий медик Микола Ільїн (позивний «Естонець») зголосився добровольцем. Він загинув під час ворожого обстрілу.

У штабі підтвердили, що Ільїн - політемігрант з Білорусі та громадянин Естонії, який підписав контракт з ВСУ.

За словами Цаплієнко, СММ ОБСЄ дистанціювалася від відповідальності за розстріл бойовиками евакуаційної групи, яка зайшла в «сіру зону» під гарантії дотримання режиму тиші.

У Місії заявили, що «гарантії безпеки - це домовленості між сторонами на місцях, і саме сторони відповідають за ініціювання, дотримання і виконання таких домовленостей».

На думку автора сюжету, розстріл евакуаційної групи і вбивство військового медика - це не випадковість, а спланована операція. Загострюючи ситуацію на фронті, Кремль на тлі невдалих для себе консультацій радників лідерів нормандської четвірки в Берліні намагається тиснути на Україну і вимагати закріплення в Конституції «особливого статусу» ОРДЛО.

Тіло розвідника Дмитра Красногрудя, який підірвався на міні, 15 липня бойовики передали українським військовим.

Через день було передано тіло медика Миколи Ільїна.

За фактом обстрілу евакуаційної групи і вбивства військового медика прокуратура Донецької області зареєструвала кримінальне провадження за ст. 448 Кримінального кодексу (порушення законів війни).

Посольство США в Україні засудило збройну агресію РФ і висловило повагу героїзму українців, які захищають Батьківщину від ворога.

Через добу на ситуацію відреагував президент Володимир Зеленський. Він констатував, що «війна триває» і вказав на необхідність жорстко реагувати на дії противника. Однак про російську агресію Зеленський згадувати не став.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: