Найбільша кібератака в історії України. Держспецзв’язку підбила підсумки втрат

Найбільша кібератака в історії України. Держспецзв’язку підбила підсумки втрат
На шести урядових сайтах, які атакували хакери, частину даних не вдалося відновити
фото з відкритих джерел

Відповідальний чиновник назвав спосіб, яким хакери змогли зламати сайти держустанов

На шести сайтах частину даних не вдалося відновити, їм нанесено суттєвої шкоди. Такі наслідки нещодавньої масштабної кібератаки, котру хакери здійснили на державні портали. Загалом постраждали 22 сайти. Про це у інтерв’ю «Главкому» сказав заступник голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Олександр Потій.

За його словами, більша чи менша шкода вимірюється швидкістю відновлення даних на веб-ресурсах і ступенем відновлення. Наприклад, було 100 Гб, а відновили 98-99 Гб, то втрати становили 1-2%, і їх можна назвати незначними. Якщо не відновлено 10-20%, то такому ресурсу завдано суттєвої шкоди. Тобто говорити «дані знищено» слід тільки тоді, коли їх неможливо відновити. Дані були видалені, а потім відновлені. На шести сайтах частину даних дійсно не вдалося відновити.

«Попередньо можу сказати, що розробник програмного забезпечення мав відповідні канали віддаленого доступу до своїх розробок. Може це і не було заборонено відповідно до тих умов, які виставлялися перед компанією. Вияснити це – завдання органів, які займаються розслідуванням справи. Але якщо так, то на своїх майданчиках він мав би розгорнути систему захисту інформації, щоб ці канали не були використані», – пояснив Олександр Потій.

Крім того, в Україні діє Національний центр резервування даних на випадок, якщо трапиться їх втрата. Тут проводиться резервування найбільш гарячих backup’ів, критично важливих для запуску системи. У сайтів, які найбільше постраждали або не було свіжих backup’ів, або вони були пошкоджені.

«За побудову комплексної системи захисту інформації у Національному центрі резервування даних відповідає Держспецзв’язку і відповідний підрядник – державне підприємство «Українські спеціальні системи». Держпідприємство займається розбудовою цієї системи, а у подальшому опікуватиметься наповненням цього резерву копіями реєстрів, файлів тощо.

Наразі ми проходимо численні бюрократичні процедури, Потрібно ще підписати угоди з власниками реєстрів. Це займе певний час. Думаю, за пів року ми завершимо всю паперову тяганину. А щоб не гаяти часу – фахівці Центру відпрацьовуватимуть у тренувальному режимі оперативне відновлення даних», – сказав Олександр Потій.

Раніше один із керівників Держспецзв’язку прокоментував останню атаку хакерів та розповів, що у кіберзахисті України є слабкі місця.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: