Аміна Окуєва - жінка-загадка. Усі головні версії убивства

тема дня
Аміна Окуєва - жінка-загадка. Усі головні версії убивства
Аміна Окуєва
Фото: facebook.com/Amina.Okueva

Подробиці минулого жінки були таємницею навіть для її близьких

Учора було вбито добровольця, ветерана АТО Аміну Окуєву та поранено її чоловіка Адама Осмаєва. Повідомлення про загибель жінки надійшло на спецлінію поліції близько 20.00. Автомобіль, в якому їхало подружжя, був обстріляний на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області. Цю інформацію одразу ж підтвердив народний депутат від Ігор Мосійчук (на якого також нещодавно було скоєно замах) - вбита була його помічницею на громадських засадах.

У поліції заявили, що в Окуєву та Осмаєва стріляли з автоматичної зброї. За попередніми даними нападників було двоє, стріляли з автоматів. Місцеві жителі чули черги, стрілянина тривала 5-7 секунд.

Глава Нацполіції Сергій Князєв припустив, що справу можуть кваліфікувати як «теракт». Разом із тим, він не поспішив відповідати на запитання про мотиви вбивства - сказав, що правоохоронці працюють над встановленням злочинців. У прокуратурі наразі висувають кілька версій.

У мережі з’явилися фото та відео з місця вбивства. Роздивляючись їх та заглиблюючись у біографію вбитої, користувачі соцмереж висувають  аргументи на користь тієї чи іншої версії.

Біографія Аміни: жінка-загадка

Джерело «Главкома», яке знало Окуєву особисто, стверджує, що подробиці минулого жінки були таємницею навіть для її близьких. За даними ЗМІ, вона – громадянка України, народилася 5 червня 1983 року в Одесі. Звали її Анастасія Нікіфорова, Аміною Окуєвою вона стала після того, як одружилася зі своїм першим чоловіком, чеченцем за національністю, та прийняла іслам, але про це пізніше.


Окуєва з матір’ю, Іриною НікіфоровоюОкуєва з матір’ю, Іриною Нікіфоровою

Про батька жінки відомостей мало. Сама Аміна розповідала, що за національністю він чеченець і що помер, коли вона була зовсім малою. Про вітчима Окуєвою відомо більше. Віктор Сергійович Нікіфоров до 2008 року  керував Одеським музеєм східного і західного мистецтва. У 2008 році був звільнений з посади через резонансне зникнення з експозиції картини Караваджо «Поцілунок Іуди». Нікіфорова підозрювали у причетності до крадіжки, однак доказова база була недостатньою для визнання його винним.

Караваджо «Поцілунок Іуди»Караваджо «Поцілунок Іуди»

У віці 53 років вітчим Окуєвої помер.

Аміна закінчила Одеський національний медуніверситет. Працювала лікарем-інтерном у міській клінічній лікарні у відділенні загальної хірургії. Як довго вона проживала в Одесі – невідомо. Сама жінка  неодноразово розповідала, що у різні періоди жила і в Москві, і в Грозному.

ЗМІ наводять різні дані щодо кількості шлюбів Окуєвої. Одні пишуть, що у неї було два офіційних чоловіки, інші – три. Вперше жінка вийшла заміж за чеченця Ісу Мустафінова. Тоді вона змінила віру та взяла нове ім'я: Аміна Вахітовна Мустафінова. Друг вітчима називає першого чоловіка Окуєвої так:  «Поважний, якщо не сказати дуже поважний, представник чеченського народу». У 2003 році Мустафінова було вбито на Північному Кавказі. За даними журналіста Дмитра Маруніча, дівчина у тому ж році одружилась із  Ісламом Тухашевим (Окуєвим). Достеменно невідомо, котре з прізвищ цього чоловіка справжнє, але Аміна стала Окуєвою. Наступного року Аміна з чоловіком втекли від другої чеченської війни в Україну, проте невдовзі Тухашева вислали з України за порушення міграційного законодавства. За даними ЗМІ, у Росії його засудили до довічного ув’язнення.

Третім чоловіком Аміни став Адам Осмаєв. Його звинувачували у спробі замаху на президента РФ Путіна. Проте у 2014 році в Україні всі звинувачення проти Осмаєва було знято. Після цього він вступив до Міжнародного миротворчого батальону ім. Джохара Дудаєва, брав участь в АТО.

За даними ЗМІ, Аміна виховувала сина, якого народила в 2002 році.

У 2014 році брала участь у виборах до Верховної Ради – намагалася пройти від 136 округу (Одеса).

Потратити до парламенту Окуєвій не вдалося – вона набрала близько 3% голосів, а переміг в її окрузі Дмитро Голубов.

Активна учасниця Революції гідності. Воювала в АТО у складі батальйону поліції «Київ-2». Офіційно числилась як фельдшер, але у ЗМІ з’являлась інформація про те, що насправді Окуєва була снайпером. Пізніше Окуєва сама підтвердила це.

Версія перша: рука Кремля

За словами народного депутата, радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, одна з двох ключових версій, які розглядає СБУ, - це дії російських спецслужб.

У свою чергу секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов, одразу ж, поперед висновків слідства заявив, що «Росія, продовжуючи агресію на сході України, розгорнула терор в глибокому тилу, знищуючи мужніх захисників нашої країни. Вбивство Аміни Окуєвої - це виклик країні, на який повинна бути жорстка і адекватна відповідь».

Адам Осмаєв після замаху і отриманого поранення заявив, що на нього з Окуєвою скоїли замах ті самі люди, що і раніше намагалися вбити Мосійчука. Він також побачив у цій історії російський слід.

До слова, таку саму думку висловив і сам Мосійчук. «Я додам, що ця ж група вчинила ще ряд вбивств в тому числі підірвали Тімура Махаурі», - зазначив депутат, який досі перебуває у лікарні.

Версія, звісно, має право на існування, особливо враховуючи плани чоловіка Окуєвої з ліквідації Путіна.

Але після серії резонансних убивств, які досі нерозкриті, ставлення до універсального пояснення усього «російським слідом» дедалі частіше наштовхується на несприйняття суспільством.

Більшість користувачів соцмереж порадили представникам влади та правоохоронцям припинити все звалювати на «руку Кремля», а почати діяти, аби захистити своїх громадян.

Версія друга: чеченський слід

Раніше сама Окуєва зізнавалась, що чеченці їй погрожували. «Так, російські блогери називають мене «чеченської терористкою». Практично кожен день через «Фейсбук» і «Твіттер» я отримую погрози від чеченців, які живуть в Росії, які віддані авторитарному лідерові Чечні Рамзану Кадирову. Але мене це не лякає», - переконувала вона. До слова, вона неодноразово критикувала Кадирова.

Це вже не перший замах на подружжя. Пару вже намагалися вбити 1 червня у Києві. Окуєва і Осмаєв приїхали на інтерв'ю з начебто французьким журналістом. Під час зустрічі він вийняв пістолет і поцілив в Адама. Аміна почала стріляти у відповідь та поранила нападника.  Після нападу Нацполіція взяла під посилену охорону Осмаєва і Окуєву. Вчора ж подружжя було без охорони. Як пояснив речник Нацполіції Ярослав Тракало, «після того, як закінчився термін надання держохорони, вони відмовилися від охорони після кількох місяців з часу інциденту». Чому подружжя вирішило відмовитися від охорони - невідомо.

Ще одна деталь – однією з версій замаху на Мосійчука правоохоронці також називали зацікавлення у смерті парламентарія лідера Чечні. Після спроби вбити Мосійчука радник глави міністерства внутрішніх справ Іван Варченко зазначав, що до замаху на нардепа може бути причетний Кадиров, оскільки в 2014 році погрожував йому вбивством. Так він відреагував на відео, на якому Мосійчук під крики «Слава вільній Ічкерії» розстрілює портрет Кадирова. У свою чергу Кадиров відкинув звинувачення, заявивши, що «організатори злочину перебувають в Україні», а у Чечні про «клоуна Мосійчука» вже всі забули.

Версія неофіційна: кримінальні розбори

У соцмережах лунають аргументи на користь того, що Окуєва та Осмаєв замішані в історіях з кримінальним підтекстом. На користь цього свідчить і нечіткість біографії Окуєвої, і те, що серед версій замаху на її шефа Мосійчука також була кримінальна . Щоправда, у МВС її завуальвоано називають «з особистих мотивів».

Мосійчук, за даними ЗМІ, активно брав участь у протистоянні між Миколою Коханівським і  колишній бійцем «Правого сектора» Романом Качмалою через будівлю гуртожитку. Ту саму, яка  згоріла в день замаху на нардепа.

Крім того, у соцмережах Осмаєва називають «членом чеченської мафії» в Україні. Мовляв, замах – це бандитські розбірки. Та доказів цього коментатори не оприлюднюють…

Реакція соцмереж

Більшість користувачів соціальних мереж із щирим сумом відреагували на загибель Окуєвої.  Під останнім постом жінки у Facebook дуже багато коментарів:

Саід Ісмагілов, муфтій Духовного управління мусульман України «УММА», у себе на сторінці написав: «Вона героїчна жінка-воїн. Вона дуже старанна мусульманка, вона завжди молилась, дотримувалась посту, і відповідала найвищим моральним якостям, що притаманні віруючим! Вона захищала Україну, і не боялась смерті».

Разом із тим, є чимало скептиків, які вважають, що розстріл Окуєвої – це насправді імітація її загибелі. Багато хто вважає підозрілим, що Аміна була вбита пострілом у голову, тоді як її чоловік дістав лише поранення ноги.

Крім того, користувачі соцмереж уточнюють обставини вбивства.

Журналістка Наталя Влащенко цікавиться у поліції, як пройшов план «Перехоплення»? « Моя колега Наталія Волоткевич пише, що особливо не помітно перехоплювачів - ні вчора, ні сьогодні», - написала вона у соцмережі сьогодні вдень.

Щодо вбивства Окуєвої висловилися і чимало політиків. Народний депутат, екс-лідер «Правого сектора» Дмитро Ярош пообіцяв помститися вбивцям Окуєвої.

Народний депутат Борислав Береза висловив жаль з приводу загибелі жінки й поцікавився, чи розслідуватиме СБУ вбивство належним чином.

А от екс-губернатор Одещини Михайло Саакашвілі не проминув нагоди попіаритися на смерті Окуєвої. Він «розродився» аж двома постами на  цю тему. «Сьогодні мене скрізь, цілий день, супроводжувало дві машини з СБУшниками та вони цілодобово чергують під моїм будинком. Може, якщо б вони займалися агентами Путіна, а не головним ворогом Путіна, Аміна, Вороненков і полковник Шаповал були б зараз живі», - написав він у першому

Цю ж думку Саакашвілі продовжив у другому записі: «Шеремет, Вороненков, Махаурі, «диверсія» в Калинівці, полковник Хараберюш, полковник Шаповал, замах на Адама, тепер Аміна. Просто покидьки. Контррозвідки взагалі немає, а СБУ «керують» колишні шофери Порошенка».

Утім, не всі політики поспішають висловитися щодо вбивства Окуєвої. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, як, власне, і завжди, коли стається резонансне вбивство (чи вбивства), вирішив промовчати. У нього сьогодні є більш нагальні проблеми. Як повідомляв «Главком», сина міністра затримано у справі «міліцейських рюкзаків».

На тлі вбивства Окуєвої у соцмережах зазвучала думка про те, що на четвертому році війни варто було б закрити кордони з державою-агресором. «Скільки ще українських і неукраїнських патріотів мають загинути, щоб ці... нагорі нарешті закрили кордони, а не тільки балакали про це? Може, життя Аміни і стане тією ціною, щоб це нарешті відбулося?», - пише боєць Української добровольчої армії Олена Білозерська, яка особисто знала загиблу.

Народний артист Анатолій Матвійчук написав вірш, присвячений Аміні Окуєвій.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: