В Україні лікують мертвих людей. У МОЗі визнали важливу проблему вітчизняної медицини

В Україні лікують мертвих людей. У МОЗі визнали важливу проблему вітчизняної медицини
Робити трансплантацію без діагностики смерті мозку донора неможливо, тому її «необхідно запроваджувати в кожному відділенні інтенсивної терапії, в кожній лікарні», - посадовець

«У нас не впроваджено діагностику смерті мозку», - визнав заступник міністра

Заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль вважає, що в Україні потрібно відокремити діагностику смерті мозку від трансплантації. Таку думку чиновник висловив в інтерв’ю «Главкому». «Це вже давно запроваджено в інших країнах, але поки що не в Україні, тому у нас дуже часто лікують, на жаль, вже померлу людину», - пояснив чиновник.

Заступник міністра охорони здоров’я наголошує, що «смерть мозку – це незворотні зміни, впливати на які вже неможливо, але людина ще певний час може знаходитися на обладнанні життєзабезпечення. «Штучна вентиляція легень, водій ритму серця, вводяться лікарські засоби. Але людини вже фактично немає, повернути ці зміни неможливо, бо вона вже померла. Мозок не працює і працювати більше не буде», - стверджує урядовець.

Водночас, Коваль також відмітив, що робити трансплантацію без діагностики смерті мозку донора неможливо взагалі, тому її «необхідно запроваджувати в кожному відділенні інтенсивної терапії, в кожній лікарні». «Вона має проводитись рутинно в кожному відділенні інтенсивної терапії», - говорить посадовець. Але діагностику смерті мозку і трансплантацію потрібно робити у різних клініках. Так чиновник натякнув на можливість запобігти зловживанням з боку медиків, які захочуть позитивно вплинути на фінансово-економічні показники клініки.

Нагадаємо, 29 грудня Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». У МОЗ інтенсивно працюють над створенням нормативно-правового забезпечення закону. За всі роки незалежності в Україні провели менше 2,5 тис. операцій з трансплантації  органів, хоча наразі потреба – близько п’яти тисяч у рік. 

Читайте більше:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: