Україна може залишитися без нових лікарів? Новий міністр розказав про згубність реформи Супрун

Україна може залишитися без нових лікарів? Новий міністр розказав про згубність реформи Супрун
Максим Степанов заявив, що потрібно рятувати медичну освіту

«Після початку реформи треба одразу рятувати медичну освіту», – заявив Степанов

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що через другий етап медичної реформи країна може залишитися без нових лікарів.

«Після того як почався другий етап реформи, виникли проблеми з доступом працівників клінічних кафедр до надання медичної допомоги в закладах охорони здоров'я»,  – сказав міністр охорони здоров’я України Максим Степанов на щоденному брифінгу МОЗ 23 квітня.

Міністр підкреслив, що в Україні більше десяти тисяч співробітників медичних вузів працюють в системі охорони здоров'я і надають медичні послуги, в тому числі професори і доценти. «Після 1 квітня біля них практично повністю немає доступу до наших пацієнтів і вони не можуть надавати медичну допомогу», – сказав глава МОЗ.

Степанов розповів, що після проведення реформи клінічні кафедри вищих навчальних закладів, які розташовуються в медустановах, змушені платити величезні суми оренди: «Той фінансовий тягар, який лягає на них, просто не дозволяє орендувати їм ці приміщення. Щоб ви розуміли, що відбувається в цифрах, то для вузів це доходить до 80-90 мільйонів гривень (2,9-3,3 мільйона доларів США) на рік ».

Аналогічні проблеми спостерігаються в закладах післядипломної освіти, і якщо їх не вирішити, то на Україні скоро не буде лікарів – випускників вітчизняних вузів, - зазначив міністр.

За словами міністра, щоб вирішити ці та інші питання медичної освіти  у міністерстві охорони здоров’я буде створений постійно діючий орган, в який ввійдуть керівники освітніх медичних установ. «Всі ці питання взяті в роботу і ми спільно працюватимемо над їхнім вирішенням. Діяти потрібно негайно. Наведення ладу у системі медичної освіти – один із наших пріоритетів», – резюмував Максим Степанов.

Нагадаємо, медична реформа в Україні почалася після зміни уряду в серпні 2019 року. Другий її етап стартував 1 квітня, системні зміни торкнуться поліклініки та лікарні на всій території України. Зокрема, в уряді хочуть припинити фінансування «порожніх лікарняних ліжок». Держава почне виділяти гроші лікарням і лікарям за надані послуги конкретним пацієнтам. Громадяни при цьому матимуть право вибирати сімейного лікаря як з державних, так і з приватних клінік.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: