Супрун запропонувала Степанову план дій

Супрун запропонувала Степанову план дій

Колишня міністерка охорони здоров’я звернулася Степанова з відкритим листом

Колишня міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун вважає, що новий міністр Максим Степанов має зосередитися на продовженні медичної реформи, розпочатої нею.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Супрун звернулася з відкритим листом до Степанова.

«Реакція суспільства на вашу заяву про повернення до старого порядку в медицині показала, що критична маса медиків та пацієнтів в Україні вже не готові повертатися у минуле», - зазначила Супрун.

За її словами, підвищення зарплат медика, які працюють у другій і третій ланці, не вирішить проблему, а лише створить нові ризики.

Вона пояснила чому: «По-перше, причина, чому понад 300 закладів отримали менше коштів після початку реформи, нікуди не зникне. Говорячи медичною мовою, виплативши 11 мільярдів лікарням, ви дасте їм знеболювальне, але відмовитесь лікувати причину хвороби. Лікарі хочуть мати можливість заробляти більше постійно, спираючись на результати своєї праці, а не на жести щедрості від міністрів. По-друге, проблема з цим «рішенням» в тому, що життя не закінчується у цьому році. Зробивши виплату зараз, доведеться робити її також наступного року»

Супрун запропонувала Степанову інший план дій.

«Він полягає в тому, щоб зупинити виправляння реформи та її аудити, і зосередитися на виправленні невдалої підготовки до її початку. Не ви проводили (а точніше, не проводили) цю підготовку. Але у ваших силах прийняти рішення: або допомогти лікарням, медикам та пацієнтам подолати непростий перехід до нових правил роботи системи, або далі вдавати, що все, на що заслуговують медики — це жити як раніше, лише з разовою доплатою до зарплат», - сказала Супрун.

Зокрема, вона пропонує створити цільову субсидію для місцевої влади на реорганізацію медичних закладів, які не були підготовлені до реформи. «Ці кошти потрібно використати лише для тих 300+ закладів, які зазнали фінансових втрат, бо не були готові до оплати реально наданих ними послуг. Зокрема, частини закладів протитуберкульозної служби, психіатричних закладів, однопрофільних лікарень (шкірно-венерологічних, ендокринних, інфекційних), малопотужних багатопрофільних лікарень тощо. Ця субсидія повинна бути короткострокова: від 3 до 6 місяців. Вона повинна бути цільова — витрачати її можна лише на реорганізацію. У переважній більшості випадків закривати лікарні не доведеться. Попри «страшилки», які поширюються, більшість закладів будуть об’єднані з більш потужними багатопрофільними лікарнями. Більшість персоналу не буде скорочено, а переведено на роботу до цих закладів. Часом це переведення буде навіть не фізичне, а у документах — лікар залишиться працювати на своєму робочому місці», - вказала Супрун.

Як відомо, колишня міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун вважає, що не можна зробити справжню трансформацію системи охорони здоров’я, коли влада прагне виключно подобатись.

Степанов заявив, що процес реформування медичної галузі можна здійснити протягом трьох років.

Як повідомив 11 травня міністр охорони здоров'я, надбавки медикам у 300% за березень повністю виплатили лише у Полтавській області.

Раніше Степанов заявляв, що в Україні три області не відзвітувались про доплати медикам

 Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: