Сімейний лікар з приватної клініки: як це працює?

Сімейний лікар з приватної клініки: як це працює?

Президент «Бориса» пояснює, за що потрібно платити, якщо ви обрали сімейного лікаря не в державній поліклініці

Наприкінці минулого року у Національній службі здоров’я повідомили, що лише 110 приватних лікарень та 103 лікарі ФОП виявили бажання співробітничати з державою – отримувати фінансування за послуги, надані сімейними лікарями, громадянам.

110 – не велика кількість для всієї України, оскільки лише в Києві працює близько 70 приватних клінік сімейної медицини.

То чи є співпраця з державою для бізнесу вигідною? Адже у приватних медичних закладах столиці лише один прийом у лікаря може коштувати близько 500 грн, тоді як базовий тариф НСЗУ за одного пацієнта на рік – 370 грн. Ця сума варіюється в залежності від віку пацієнта.

З липня 2019 року Національна служба здоров’я планує запровадити нову програму – «Безкоштовна діагностика», за якою планує оплачувати медзакладам 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра. До співпраці також запрошує приватні клініки. Однак якщо тарифи за послуги сімейних лікарів окремі приватні клініки вважають економічно доцільними, то з вартістю окремих діагностичних досліджень, запропонованих  державою, вони вже не погоджуються.

Один з приватних медзакладів, який вже співпрацює з Національною службою здоров’я, є київська клініка «Борис». «Главком» поцікавився у співзасновника та президента розкрученого медичного закладу Михайла Радуцького, чи вистачає умовні 370 грн у рік на пацієнта від Національної служби здоров’я для покриття витрат первинної медицини, за що потрібно пацієнтам платити додатково, та на яких умовах клініка готова співпрацювати з НСЗУ за програмою «Безкоштовна діагностика».

Михайло РадуцькийМихайло Радуцький

Клініка «Борис» розпочала співробітництво з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) і з вересня 2018-го. Установа пропонує пацієнтам підписати декларації на медичне обслуговування з  сімейними лікарями та педіатрами клініки. Скільки осіб вже підписали декларації?

Близько двох тисяч осіб. Національна служба здоров’я дозволяє одному лікарю підписувати декларації не більш ніж з 2000 пацієнтами. Але так як ми приватна клініка, то і обмежили цю кількість 600 особами, бо вважаємо, що так буде зручніше і лікареві, і пацієнту. Якщо пацієнтів буде більше, може погіршитись якість обслуговування. Все-таки ми приватна клініка і маємо відрізнятись від комунальних закладів.

Але це наша особиста справа, це не вимоги НЗСУ.

Якщо охочих підписати декларації буде більше, ніж ми можемо прийняти, введемо у штат більше сімейних лікарів.

Рекомендована Національною службою здоров’я кількість пацієнта на одного лікаря:

  • для сімейного лікаря - 1800 пацієнтів
  • для терапевта — 2000 пацієнтів
  • для педіатра — 900 пацієнтів 

Національна служба здоров’я за кожного пацієнта молодого віку платить медзакладу 370 грн на рік. Чи достатньо цієї суми, якщо один прийом у лікаря в приватній клініці часто коштує більше?

Тарифи різняться і залежать від віку пацієнта: 370 грн це базовий тариф на пацієнта віком від 18 до 39 років. Вдвічі більше платить НСЗУ за обслуговування людей похилого віку старших 65 років (740 грн) і в чотири рази більше – за дітей віком до п’яти років (1480 грн). За обслуговування пацієнтів віком від 6 до 17 років базовий тариф множиться на коефіцієнт 2,2 і дорівнює 814 грн, а за пацієнта віком від 40 до 64 років – на коефіцієнт 1,2 і дорівнює 444 грн.

І це не тарифи для приватних клінік – вони однакові для всіх медичних закладів, які підписали дороговір з Національною службою здоров’я.

Прийом у сімейного лікаря для людини, яка підписала декларацію, буде безкоштовним?

Пацієнт, який підписав декларацію, не платить за послуги сімейних лікарів. І відмовити у підписанні декларації ми не можемо. Цікаво, що бажання підписати декларацію виявили не тільки ті, хто у нас раніше лікувався, а й ті, хто у нас раніше ніколи не був. В основному це люди, які живуть поряд з клінікою. Якщо раніше вони можливо були змушені звертатись у комунальні медзаклади, бо послуги у клініці «Борис» не є дешевими, то зараз за них платить держава.

Правда, це тільки стосується первинки. Прийом до фахівців вузької спеціалізації залишається платним у нашій клініці для всіх пацієнтів.

Але держава платить не тільки за роботу сімейного лікаря, а й покриває витрати за інші гарантовані послуги: це і аналіз крові на цукор, експрес-тест на інфаркт, електрокардіограма, послуга вимірювання тиску, аналіз на ВІЛ тощо. Все що є у списку гарантованих послуг – все будемо виконувати, ми не маємо права відмовити.

Ми працюємо в такому режимі вже три місяці, і порахували, що нам вистачає суми, яку виплачує НСЗУ. А державним клінікам тим паче повинно вистачати: якщо ми «комунальні» послуги оплачуємо з власної кишені, то державним медзакладам ці виплати компенсує держава.


Послуги первинної медичної допомоги, які є безкоштовними для пацієнта (Інфографіка МОЗ)Послуги первинної медичної допомоги, які є безкоштовними для пацієнта (Інфографіка МОЗ)

 

У сімейних лікарів є можливість також приймати пацієнтів без декларації, але на платній основі?

Ні, ті лікарі, які мають спеціальність сімейного лікаря, працюють тільки з тими, хто підписав декларацію. Сімейному лікарю не вистачило б часу і приймати пацієнтів з деклараціями, і надавати платні послуги.

Щеплення теж буде проводитись на безоплатній основі?

Вакцинація є у переліку гарантованих послуг, але ми ще не отримали від держави безоплатних вакцин. Тому поки що ми людям пропонуємо робити щеплення тільки тією вакциною, що є у нас в наявності, але за цю вакцину потрібно заплатити, так як ми закуповували її за власний кошт. Коли будемо отримувати вакцину від держави, пацієнтів, що підписали декларацію з сімейним лікарем, будемо вакцинувати безкоштовно.

Чи є ще у переліку послуг, які мають надаватися за державний рахунок, такі, за які НСЗУ ще не заплатила і за які повинен платити пацієнт?

За той час, поки ми співпрацюємо з Національною службою здоров’я, нам держава сплачує за ці гарантовані послуги чітко і в час, прописаний в угоді: день в день, якщо не хвилина в хвилину.  Поки у мене до НСЗУ немає жодних претензій: все, що прописано в угоді, виконується на 100%.

Діяльність Міністерства охорони здоров’я є за що критикувати, але що стосується первинки, то тут все працює добре.

Але ж ви самі щойно сказали, що вакцинами досі не забезпечили…

Щодо вакцин уряд прийняв рішення лише нещодавно, і зараз питання постачання вакцин, закуплених державою, у приватні клініки тільки вирішується. Але якщо пацієнт, що підписав декларацію у приватній клініці, має бажання зробити щеплення, може звернутись до комунальних закладів, де цю послугу зобов’язані надати безоплатно.

У Міністерстві охорони здоров’я обіцяють, що схема «гроші йдуть за пацієнтом» дозволить підвищити зарплату сімейним лікарям у державних медичних закладах: чим більше декларацій, тим більшою зарплата. Чи впливає кількість підписаних декларацій на зарплати лікарів у приватних клініках?

У нас трохи інша система: приватний заклад підписує з лікарем договір, у якому прописана його заробітна плата. Якщо лікаря вона влаштовує, він йде до нас працювати. Все рівно у нас не було зарплати у 3700 грн, як у лікарів в комунальних медзакладах.

Сімейний лікар виписує пацієнту направлення до інших спеціалістів з вузькою спеціалізацією, якщо у цьому є необхідність. Чи зобов’язаний пацієнт з цим направленням звертатись до лікарів приватної клініки, де працює його сімейний лікар?

Все тільки за бажанням пацієнта. Сімейний лікар звісно може пропонувати приватну лікарню, але куди в результаті звернутись – обирає пацієнт.

Чому приватні клініки не поспішають підписувати договори з НСЗУ? Які ризики?

Кожен власник клініки рахує, вигідно йому ця співпраця чи ні. Ми ж є прибічниками реформ. Вважаємо, що без введення такої форми фінансування неможливо ввести страхову медицину, прибічниками якої ми є. Тому ми підтримуємо зміни і хочемо, щоб, як нам обіцяють, у 2020 році таки була введена страхова медицина.

Стосовно ризиків для приватних клінік, то вони є. Наприклад, ми ж лікарям гарантуємо виплату зарплат, а якщо завтра щось станеться в державі і нам не зможуть заплатити з бюджету, нам потрібно буде платити сімейним лікарям з власної кишені. Але на сьогоднішній день ті тарифи, які виклала Національна служба здоров’я по первинній медицині, ми вважаємо економічно обґрунтованими і незбитковими для медзакладу.

З липня 2019 року Національні служба здоров’я планує запровадити програму «Безкоштовна діагностика». Чи планує клініка «Борис» підписати договір про співпрацю в рамках цієї програми?

Деякі тарифи за медичні послуги, які пропонують по цій програмі в НСЗУ, я вважаю занизькими, причому не тільки для приватних лікарень, а й для державних. Але поки що ці тарифи винесені Міністерством охорони здоров’я тільки на обговорення, і я сподіваюсь, що МОЗ прислухається у цьому питанні до експертів, до фінансистів, і внесе зміни. Але на даний момент, за ті суми, які обіцяє компенсувати Національна служба здоров’я, ми не зможемо надавати послуги.

Послуги, які увійдуть у програму «Безкоштовна діагностика» з липня 2019 року:

  • 12 нових аналізів — додатково до 8 базових, які вже оплачує Національна служба сімейному лікарю
  • Мамографія і 5 видів рентгену: грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи.
  • Ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і 2 види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи.
  • 6 видів УЗД: шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитовидна і молочні залози.
  • 4 види біопсії під контролем УЗД: щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз.
  • Видалення новоутворень: м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах.

Також «Безкоштовна діагностика» включатиме ендоскопічні дослідження і операції одного дня:  

  • стравоходу;
  • шлунку;
  • дванадцятипалої і товстої кишки;
  • сечового міхура;
  • трахеї і бронхів.

Які це саме послуги, вартість яких занижена?

Наприклад, сума компенсації за рентген-діагностику не дасть можливість лікарняному закладу будь-якої форми власності підтримувати в робочому стані рентген-апарат. Тут вже мова йде не тільки про зарплату лікаря, але і про обслуговування техніки, про її модернізацію. Але хочеться вірити, що запропоновані НСЗУ тарифи ще будуть відкореговані.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: