Імунолог пояснив, чому вакцинація від грипу цього року важливіша, ніж минулого

Імунолог пояснив, чому вакцинація від грипу цього року важливіша, ніж минулого
Наразі вчені не виявили негативних наслідків від одночасного вакцинування від грипу та коронавірусу
фото з відкритих джерел

«Грипу минулого року не було через локдаун. А ми ж не хочемо сидіти в локдауні»

Епідемії грипу в Україні минулого року вдалося уникнути через запроваджений владою локдаун. Таку думку висловив український імунолог, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій, ідеться у матеріалі «Главкома» «Щеплення від Covid-19. Провідний імунолог пояснює: кому треба третя доза, а кому не можна і першу».

«Ми ж не хочемо сидіти в локдауні. Ми хочемо, щоб працювали дитсадки, університети і школа. А саме школа є тим містком, через який вірус грипу опиняється всередині сімей. Тому якщо у нас досі існує поділ на карантинні зони, то цьогоріч захист від грипу є актуальнішим, ніж у минулому сезоні, коли всі навчалися дистанційно», – пояснив Лапій.

Імунолог додав, нещодавно Національна технічна група з питань імунопрофілактики проголосувала за надання рекомендації МОЗ щодо можливої вакцинації в один день у різні руки вакциною проти грипу та вакциною проти Covid-19. «Однак це не означає, що вже сьогодні це офіційна рекомендація – треба дочекатися затвердження МОЗ», – зазначив медик.

До слова, що стосується планової (ре)вакцинації від інших інфекційних хвороб (дифтерія, правець, гепатит В тощо), то Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики рекомендує витримати паузу у 14 днів між ними і щепленням проти Covid-19.

Як писав «Главком», завдяки протиепідемічним заходам проти коронавірусної інфекції у минулому епідемічному сезоні поширеність грипу була значно меншою, ніж у попередні роки (до появи Covid-19). Через це у соціальних мережах почали точитися розмови про необов’язковість вакцинації від грипу – до слова, з року в рік в Україні вакцинувалися від грипу менше 1% людей.

Раніше професор Школи громадського здоров’я університету Хайфа (Ізраїль) Манфред Грін повідомив, що під час досліджень вчені не виявили будь-яких негативних наслідків від поєднання щеплень від грипу та коронавірусу.

Інфографіка: МОЗІнфографіка: МОЗ

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: