На честь кого перейменувати вулиці: мовний омбудсмен показав список

На честь кого перейменувати вулиці: мовний омбудсмен показав список
Кремінь назвав учених і письменників, на честь яких можна перейменовувати вулиці
ілюстративне фото

У переліку – 100 людей: науковці, письменники, громадські діячі, філантропи тощо

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь опублікував рекомендований список імен видатних творців, дослідників і популяризаторів української мови, які можна використати у географічних назвах та об’єктах топоніміки. Про це йдеться в повідомленні Офісу уповноваженого із захисту державної мови.

Попередній список склали для «удосконалення і пришвидшення перейменування ідеологічних маркерів, які залишились у спадок від минулих епох». До нього включили видатних українців, які «зробили визначальний внесок у розвиток та утвердження української мови як державної, відстоювали національні інтереси, своєю творчістю наближали той день, коли українською заговорить світ».

Тих, чиї імена вже є в географічних назвах чи об’єктах топоніміки, не враховували.

У переліку – 100 людей: науковці, письменники, громадські діячі, філантропи тощо. Серед найбільш відомих – Олесь Гончар, Іван Дзюба, Іван Драч, Дмитро Кремінь, Левко Лук'яненко, Євген Сверстюк, Василь Симоненко, Василь Стус, В'ячеслав Чорновіл, Петро Яцик.

(для перегляду натисніть на зображення)

«Зрозуміло, що ініціатива має виходити від мешканців тих населених пунктів, в яких будуть перейменовувати географічні назви та об’єкти топоніміки. Завдання місцевої влади – дослухатися громади, академічних установ, провідних університетів», – зазначає Тарас Кремінь.

Перелік складали разом з установами Національної академії наук України.

Громадян також запрошують долучитися до впорядкування списку. Остаточні рекомендації планують оприлюднити до Дня Конституції України.

Кремінь також додав, що пропонує поширити практику найменувань вулиць і площ на честь Основного закону.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: