Вирок митрополиту Павлу ухвалюватиме суддя, яка відпускала без покарання п’яних водіїв

Вирок митрополиту Павлу ухвалюватиме суддя, яка відпускала без покарання п’яних водіїв
Кримінальна справа митрополита Павла налічує дев’ять томів і понад 1,8 тис. аркушів
фото: СБУ

Екснаміснику Києво-Печерської лаври загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Колишнього намісника Києво-Печерської лаври, митрополита УПЦ МП Вишгородського та Чорнобильського Павла (у миру – Петро Лебідь) судитиме суддя Печерського районного суду Києва Світлана Смик. Про це повідомляє «Главком».

Відповідний авторозподіл суддів відбувся у понеділок, 23 жовтня. Із 28 суддів, які є у штаті, участь у жеребкуванні взяли лише дві служительки Феміди: Світлана Смик і Світлана Шапутько. Решту суддів система не включила у жеребкування через різні причини: хтось із них хворіє; у когось залишилося менше двох тижнів до відпустки, а в частини суддів відсутня спеціалізація для розгляду подібних кримінальних справ.

Вирок митрополиту Павлу ухвалюватиме суддя, яка відпускала без покарання п’яних водіїв фото 1
дані з держпорталу «Судова влади України»

Нагадаємо, що у травні 2021 року Третя дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя покарала суддю Світлану Смик доганою і позбавила премії на місяць. А все через систематичне затягування суддею розгляду справ щодо водіння у нетверезому стані.

«За останні два роки (маються на увазі 2019-2020 роки – «Главком») суддя розглянула понад 300 справ водіїв напідпитку, і в 76% випадків затягувала розгляд і закривала провадження через закінчення строків. Смик – яскравий приклад судді, яка системно повертала водіїв-п’яниць на дороги й наражала нас усіх на смертельну небезпеку, бо відчувала повну безкарність», – йшлося у повідомленні громадської організації «Фундація Dejure».

Крім цього, суддя Смик не побачила конфлікту інтересів у екснардепа Іллі Киви, який вирішував особисті проблеми з допомогою мандату. У липня 2020 року Світлана Смик закрила адміністративну справу проти президента Володимира Зеленського, якого НАЗК намагалося притягнути на несвоєчасне відображення змін в е-декларації.

Як повідомляв «Главком», митрополит Павло обвинувачується за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно); ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, вчинене службовою особою повторно).

Санкції статей передбачають до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Слідство встановило, що митрополит неодноразово публічно заперечував існування України як суверенної держави. Також він називав російську збройну агресію проти України «громадянським конфліктом», який триває з 2014 року.

Ініційована СБУ судова лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій клірика. Всього кримінальна справа митрополита Павла налічує дев’ять томів і понад 1,8 тис. аркушів.

Нагадаємо, у квітні цього року екснамісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло отримав підозру від СБУ. Після внесення застави у розмірі 33,3 млн грн і виходу на волю за владикою закріплено низку обов’язків. По-перше, він носить електронний браслет. По-друге, не залишає село Вороньків Бориспільського району Київської області без повідомлення про це слідчого. По-третє, не спілкується зі свідками та потерпілими у справі. По-четверте, прибуває до слідчого, прокурора, слідчого судді за першою вимогою.

До слова, екснамісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит УПЦ МП Вишгородський та Чорнобильський Павло Лебідь, якому загрожує позбавлення волі до восьми років із конфіскацією майна, самостійно обмежив своє спілкування з представниками Лаври.

Додамо, що у березні цього року намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Української православної церкви Московського патріархату митрополит Павло (Петро Лебідь) був помічений під час процедури оформлення закордонного паспорта.

Читайте також: Судний день митрополита Павла. Куди зник екснамісник Лаври і що відбувається з його справою?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: