Іде під вінець із багатодітною матір’ю, щоб не воювати. Ухилянт розкрив суду свої карти

Іде під вінець із багатодітною матір’ю, щоб не воювати. Ухилянт розкрив суду свої карти
В Україні триває 761-й день повномасштабної війни, розв’язаної путінською Росією
фото: depositphotos.com

Феміда пошкодувала обвинуваченого і призначила умовний термін покарання

На Львівщині безробітний військовозобов’язаний отримав три роки умовно за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

У листопаді 2023 року обвинувачений пройшов військово-лікарську комісію (ВЛК), яка визнала його здоровим та придатним до проходження військової служби. Через кілька тижнів чоловіка викликали для відправки у військо, однак він відмовився.

У середині грудня слідчий поліції перед відкриттям кримінального провадження пропонував обвинуваченому добровільно з’явитися до ТЦК на відправку до військової частини. Вже у суді чоловік наголосив, що свідомо повторно відмовився воювати. Сказав, що має ряд захворювань, серед яких поганий зір (переніс операцію через косоокість), тому хоче повторно пройти ВЛК.

Окремо обвинувачений повідомив суду: із першою дружиною має трьох неповнолітніх дітей, однак в їхніх свідоцтвах про народження він батьком не записаний. Нині ж проживає із іншою жінкою, котра також має на утриманні трьох дітей. Планує з нею одружитись і отримати відстрочку від мобілізації.

Феміда, призначаючи умовний термін покарання, пояснила: судимість за статею 336 Кримінального кодексу («Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації») не є перепоною для мобілізації. Водночас зазначила: якщо ж обвинувачений отримає батьківство над трьома малолітніми дітьми, то матиме законну відстрочку від військової служби.

Варто наголосити: законопроєкт про мобілізацію, ухвалений парламентом у першому читанні, має норму, згідно з якої деякі багатодітні батьки можуть втратити імунітет від мобілізації. Кабмін пропонує мобілізувати чоловіків, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років і які мають заборгованість зі сплати елементів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

Як повідомляв «Главком», у Хмельницькій області суд визнав винним місцевого безробітного в ухиленні від призову за мобілізацією. Обвинувачений заявив: не вважає законними укази президента про введення воєнного стану в Україні та про загальну мобілізацію, оскільки Україна офіційно не оголосила війну. Самі укази назвав «авторськими творами, а не законами і не обов’язкові до виконання».

Раніше на Сумщині безробітний отримав три роки позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Чоловік перебував пішов у запій після успішного провадження військово-лікарської комісії.

Крім цього, суд на Волині звернувся до тлумачного словника, трактуючи ухилення від мобілізації.

Як відомо, в Україні триває 761-й день повномасштабної війни, розв’язаної путінською Росією.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: