Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Росія насаджує думку, що у церковних питаннях українці самі не можуть порозумітися

Про тих, хто «Москві юж голдує і єй вірне услугує»

Від самого початку реінтеграційного кремлівського проекту щодо України (1991-1992 рр.) всім думаючим і зрячим ясно, що головний напрямок праці - це створення враження, ніби «українці самі між собою не можуть порозумітися», а тому потрібна «зовнішня сила», яка їм «допоможе» - московська сила.

Насправді гібридна війна проти України розпочалася не в лютому 2014-го, а в жовтні-листопаді 1991-го. І вона НІКОЛИ не припинялася - змінювалася лише її інтенсивність й форми.

Розкол УПЦ в 1992-му - «це самі українці проти автокефалії та авторитарного Філарета». Хоча учасники «Харківського собору» добре знають, що їх спрямовувала і настановляла до дій Москва - екс-КГБ та Патріархія.

Протести 1993 р. з вимогою перевиборів - це ж нібито «самі українці» хочуть змінити «поганого Кравчука»...

І щодо провідної ролі Путіна й ФСБ у «касетних скандалах» - у мене немає жодного сумніву: тонка гра з урахуванням українських реалій.

Роздмухування сепаратизму на Сході та на Заході - це теж процес, який цілеспрямовано і щедро провадився Кремлем роками і десятиліттями.

«Єдіноє Отечество» псевдо-церковного Каурова і «Прогресивна Соцпартія» Н. Вітренко - нібито ж українські організації, але ідейно і організаційно міцно пов‘язані з Москвою.

Сотні політиків, експертів, «громадських діячів», бізнесменів - всі вони ніби з українськими паспортами, часом навіть з чудовою українською мовою (як у одного з екс-міністрів часів Януковича) - і при цьому спрямовуються і мотивуються з Кремля.

Це вже не кажучи про релігійну сферу, де очевидні впливи Росії - не лише через Митрополію РПЦ. Можна було чітко відслідкувати ознаки активності в напрямку і протестантів, і греко-католиків (створення секти «правовірної УГКЦ», «Візантійського патріархату»), і серед юдеїв та мусульман.

Тож коли зараз відбувається завершальний етап дуже небажаного для Москви процесу утвердження автокефалії УПЦ, який є одним з головних факторів ідейного «закриття» імперського проекту «Русского мира - Третьего Рима» - все ті ж механізми включають і активно використовують.

НАСАДЖУЄТЬСЯ ДУМКА, НІБИ У ЦЕРКОВНИХ ПИТАННЯХ САМІ УКРАЇНЦІ НЕ МОЖУТЬ ПОРОЗУМІТИСЯ.

Що ніби справа у персоналіях, амбіціях, образах: «хто що кому сказав чи як на кого подивився».

Шановне товариство, ВІДКРИЙТЕ ОЧІ! Москва ніде не поділася і нових фокусів не придумала. Вона робить те саме: через свої впливи та можливості прикриває агресію проти України, прикриває власне бажання зруйнувати нашу незалежність - державну і церковну - «непорозумінням між українцями». Яке вона активно роздмухує, до якого підключає стару й нову агентуру, медіа, своїх закордонних клієнтів, що звикли до євро і доларів щедрого «царя»...

Подивіться на всі події під цим кутом - і багато незрозумілого стане більш ясним, багато слів та дій - отримають логічну мотивацію.

Кладіть все це в поле координат «далі від Москви - ближче до Москви», «схвалює Москва - протестує Москва». Тоді пласке стане об‘ємним, розмите - різким і яскравим...

Бо як успішне лікування можливе лише коли ставлять правильний діагноз - так і успішне протистояння кремлівській гібридній війні можливе лише коли всі ми будемо добре розуміти її методи, форми і мотиви.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: