Костянтин Єлісєєв Заступник глави Адміністрації Порошенка (2015 – 2019 рр.)

Афганський гамбіт. Найкраща історія успіху для рятування репутації США – це Україна

Геополітичне відлуння подій в Афганістані не повинно відволікати Банкову від просування й захисту національних інтересів України
фото з відкритих джерел

Україна має, нарешті, стати «маяком демократії» в регіоні

Події в Афганістані продовжують інтригувати світ. Не лише через трагічні кадри безладу при евакуації з аеропорту Кабула. Хоча й це також. Йдеться більше про геополітичні наслідки виходу союзників з Афганістану. Цілком природно, що опоненти Вашингтону й колективного Заходу на цьому фоні значно активізувалися, передусім Кремль, який намагається якомога дорожче продати медіаряд з Афганістану, виставити його геополітичним фіаско США й Заходу загалом. Водночас, як не парадоксально, але нинішня ситуація дарує нове «вікно можливостей» не лише опонентам, а також і Україні.

Про що йдеться?

США й колективному Заходу як ніколи потрібна історія успіху. Пристрасті навколо Афганістану вгамуються й сьогодні ще гаряча ситуація неодмінно перейде в русло рутинних справ і обговорень. Водночас залагодити репутаційні втрати, передусім у питанні союзництва й надійності як партнерів, швидко не вийде. Тим більше, на фоні наступного репутаційного удару, яким уже стала американсько-німецька малодушність щодо Північного потоку 2. Тим, хто до Афганістану думали, що завершення побудови «газогону Путіна» пройде спокійним епізодом, саме час прокинутися.

Найкраща й найприродніша історія успіху для рятування репутації США й колективного Заходу – це Україна. Не існує непереборних перешкод, які не дозволяють активізувати трек врегулювання і протидії російській агресії, примножити тиск на РФ із тим, щоби вичавити її з Донбасу на умовах України і союзників, включити режим санкцій на повну силу. Це також стосується й питання деокупації Криму.

Вихід колективного Заходу з Афганістану вивільняє значний ресурс, який в останні 20 років був зав’язаний на цю країну. У Києва з’являється справжня й небезпідставна нагода та безліч напрацьованих роками аргументів серйозно подискутувати щодо цього ресурсу. Йдеться і про фінансову, і оборонну допомогу, яка після рішень союзників буде заморожена на афганському треку. Йдеться також про військову силу, бойові американські підрозділи, які повертаються в місця дислокації в очікуванні на нові розпорядження і виклики. Чому б таким не став «український театр», у тому числі шляхом збільшення тренувального контингенту на українській території, розширення діапазону навчань в Україні? Поле для креативу широке, якщо є політична воля. А українсько-американський саміт у Білому домі дарує прекрасну нагоду для таких стратегічних рішень.

Україна разом із Грузією отримують шанс для прориву на шляху своєї інтеграції до Північноатлантичного альянсу. Отримати ПДЧ було б саме вчасним кроком на цьому шляху. Тепер це питання не лише про Київ і Тбілісі як майбутніх союзників Альянсу. Це також питання порятунку реноме колективного Заходу в очах супротивників і ворогів. Останні святкують перемогу падіння світового гегемона в особі Вашингтону. Передрікають ерозію блокової дисципліни. Кажуть про поступове розповзання союзу й союзників. Звісно, що йдеться більше про мрії. Однак допомогти їм так і залишитися мріями треба реальними й ефективними рішеннями.

Україна має, нарешті, стати «маяком демократії» в регіоні. Звісно, що за підтримки колективного Заходу й особисто Вашингтону, але на засадах спільної відповідальності на шляху реформ. У зв’язку з цим, з Вашингтону Зеленський повинен приїхати із запрошенням від Байдена взяти участь у Саміті демократій наприкінці року.

І наостанок: геополітичне відлуння подій в Афганістані не повинно відволікати Банкову від просування й захисту національних інтересів України. Візит до Вашингтону неочікувано отримав нові можливості. За умов твердості, стратегічного підходу і тверезих аргументів, безперечно не «на підвищених тонах», український інтерес може отримати від Вашингтону (і не лише) те, за що боролися ще за попередників.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: