Віталій Журавський Доктор юридичних наук, професор

Та ж Гонтарєва, тільки в штанях. Про останні кадрові рішення влади

Очільник НБУ Яків Смолій

Рада відправила у відставку Гонтарєву. Але що взамін? Обрали її бойового заступника – Якова Смолія

Минулого тижня парламент обрав Уповноваженого з прав людини, Голову Рахункової палати та її склад, Голову Національного банку України.

Очільники держави не раз заявляли, що ці посади обіймуть найбільш достойні в результаті публічного конкурсу. Чи вдалося задеклароване реалізувати? На мою думку, ні.

А тепер по порядку.

Уповноважений з прав людини

 Закон про Уповноваженого з прав людини прямо вказує, що обрання цієї кандидатури здійснюється шляхом таємного голосування. Тобто бюлетенями. Депутати це проігнорували. Підтримали Людмилу Денісову відкритим голосуванням, картками. Це  дає підстави на оскарження в Конституційному суді України лише через порушення процедури голосування.

Крім того, Денісова не має жодного досвіду в правозахисній діяльності. На цю посаду у всіх демократичних країнах обирають кандидатуру рівновіддалену від впливу усіх політичних партій. Пані Денісова - член «Народного фронту». У цієї політичної сили в руках Міністерство юстиції, Міністерство внутрішніх справ, керівництво пенітенціарної системи, де частенько порушуються права людини і громадянина. Невже Денісова піде проти своїх політичних патронів?!

Рахункова палата

Вона законодавством наділена дуже важливою функцією – контролем публічних коштів, як дохідної, так і витратної частини бюджету. Головою Рахункової палати обрали представника БПП «Солідарність» пана Валерія Пацкана. Не маючи жодних претензій до нього, як до людини і фахівця, у мене виникає питання, як представник влади може забезпечити контроль влади. Тут об’єктивно закладений політичний конфлікт інтересів. До речі, на цій посаді в країнах Європи працює лише представник опозиції, який повинен забезпечити  фінансовий контроль влади.

Голова Національного банку України

Це добре, що нарешті Верховна Рада відправила у відставку сумнозвісну Валерію Гонтарєву. За це проголосувала рекордна кількість депутатів – 342. Всіх дістала! Але що взамін? Обрали її бойового заступника – Якова Смолія. Адже, не лише пані Гонтарєва, але й її заступник винні в знищенні фінансово-банківської системи і знеціненні гривні. Смолій – це та ж Гонтарєва, тільки в штанях.

Головне завдання НБУ – довіра до банківської системи і забезпечення стабільного  курсу гривні не було забезпечено.

Ми всі - свідки шокуючих електронних декларацій міністрів, депутатів, які вдома зберігають готівкою  мільйони доларів. Як простий українець може вірити банкам, коли, скажімо, прем’єр-міністр Володимир Гройсман під подушкою ховає 1,5 мільйона доларів?

В країні десятки прекрасних економістів, фінансистів, які могли б чудово впоратися на посаді голови НБУ, перетворивши цю установу в незалежну від впливів виконавчої влади. Саме такою вона і повинна бути відповідно до  Конституції. Проте в сухому залишку це діючій владі не треба.

Отож, одне заявляють, а інше роблять.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: