Рубль як зброя терористів

Замість того, щоб зайнятися розв’язанням нікому не потрібної війни, Північний сусід шукає все нові і нові шляхи ескалації

Знову запахло рублем в Україні. Тепер під насильну “рублезацію” може потрапити невизнане утворення “Луганської народної республіки”. “... керівництво ЛНР отримало наказ з Москви з 1 вересня перейти на розрахунки у рублях”, - про це повідомив співголова громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгирьов.

Це досить поганий сигнал для української влади. Схоже, що Росія намагається реалізувати кримський сценарій, але за більш гарячих обставин. Якщо в Криму ввели рубль після повної анексії (підписання відповідних угоду у Москві між Путіним та його кримськими лакеями), то в ЛНР це буде важче зробити з ряду причин. По-перше, самопроголошена Луганська народна республіка є нелегітимною територіальною одиницею без чітких меж населення. Глибоко помиляються ті, хто думають, що, як тільки-но, на календарі з’явиться 1 вересня, місцеві жителі одразу відмовляться від гривні або магазини відпускатимуть товар винятково за рублі. Попри суттєву девальвацію гривня залишається єдиною грошовою одиницею України.

По-друге, у Луганську та околицях якраз точаться запеклі воєнні дії. У керівництва ЛНР є більш нагальні справи (хоча би протриматися до зими), аніж насаджувати грошову одиницю Росії.

По-третє, виникає питання, хто ж розраховуватиметься рублями. Можливо, ми помиляємося, що спучена вказівка з Кремля, стосується всіх громадян. Може мова йде про тих найманців, котрі нещодавно на БТРах перетнули український кордон з боку Росії. Це буде більш очевидніше: хто звик раніше одержувати зарплатню рублями, наполягатиме на розрахунку цією валютою.

Любов до Росії через рубль – не найкращий вихід з тупикової ситуації. Замість того, щоб зайнятися розв’язанням нікому не потрібної війни, Північний сусід шукає все нові і нові шляхи ескалації. Не вийшло з “гуманітарною допомогою” (здається, всі бачили напівпорожні білі КАМАЗи, що приїхали в Україну з Росії), нумо рублем задобрювати. А страждає, як правило, пересічне населення.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: