Закон про мови - політичне харакірі Партії регіонів

Політична сила України, яка зі самого початку свого зародження орієнтується на південно-східний електорат, продовжує виконувати програмні обіцянки, — безбожно заштовхнувши до Верховної Ради компрометуючий законопроект “Про засади державної мовної політики”. Ця забавка, гідна мавпи, що грається у чекою від гранати: якщо, приміром, на Донбасі щиро вітається впровадження другої регіональної мови (читай — російської!), то на Хмельниччині насаджування мови Північного сусіда (за умови 10% її використання, як гласить документ двох Ка-Ка) не те, що недоречне, а викликатиме чималий подив та поступовий крах партії влади, що іменується Партією регіонів.

Однак там, де можна було вберегтися від гуль і продемонструвати майстерну політичну еквілібристику, послідовники Віктора Федоровича впевнено потрапляють у капкани. Так, депутати Хмельницької обласної ради на черговій сесії 17 липня ухвалили звернення до Президента Віктора Януковича щодо закону “Про засади державної мовної політики”. Тільки ось викладений зміст і форма документа, делікатно говорячи, не дуже грає із загальними настроями у більшості суспільства. Місцеві регіонали, котрі мають у раді більшість (зі 104 за ними рахується 49 “багнетів”), вустами свого колеги, директора Хмельницької дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку “Укрпошта” Дмитра Бойка нав’язали звернення, яке, крім цитати відомого українського мовознавця і громадського діяча Івана Огієнка, майже втрачає претензії на об’єктивність і належну оцінку всього органу місцевого самоврядування. До речі, у Дмитра Олександровича під час озвучення тексту звернення сталася обмовка по Фрейду: у реченні “переконані, що єдиною державною мовою в Україні має бути українська…” регіонал прочитав “украинска”.

Дещо несподівано у текстівку регіоналів зубами вгризся донедавна гуманітарний, а тепер перший заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Вадим Гаврішко. Сповідуючи принцип, хто голосніше кричить за тим і правда, він, на кілька хвилин, паралізував роботу сесії. При цьому, буквально не залишив і каменя на камені, скандуючи, що авторство епістолярного витвору, запропонованого президенту, належить його політичній силі, себто ПР. Таким чином, склад Хмельницької облради умовно поділили на “своїх” та “чужих”.

На жаль, мовний маркер розділив й об’єднану опозицію Хмельниччини, яка за цих умов мала би одержати непогані електоральні бонуси. Заява керівника депутатської фракції ВО “Батьківщина” в облраді Івана Гладуняка 4 липня про збір підписів для проведення позачергового засідання сесії облради з розгляду мовного питання, виявилася банальним шантажем і страшилкою для опонентів. Виправдовуючись на черговій сесії облради, бютівець наголосив, що було зібрано 34 підписи опозиційних депутатів (потрібно 35!), а один голос залишили для… регіоналів-депутатів: губернатора Василя Ядухи або голови облради Миколи Дерикота. Мовляв, хтось із регіоналів мав пройти перевірку на “вшивість”. Аякже — з подальшою здачею біло-блакитного квитка! Наївні, та й годі.

…Вже очевидно, що майбутні кандидати від Партії регіонів дистанцінуватимуться подалі від мовного питання, та й взагалі від прив’язки до партії влади. Приміром, авантюрний хід конем зробив потенційний кандидат на мажоритарний округ №193 у Кам’янці-Подільському, депутат Хмельницької облради Володимир Мельниченко.

“Я точно не піду у Верховну Раду від правлячої партії, лише як самовисуванець!” — цитують його слова представники громадянської мережі “ОПОРА”. Адже ще хочеться помріяти про райдужне політичне майбутнє, достойну пенсію, а не про харакірі.

На фото: звернення депутатів Хмельницької облради.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: