Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Затримання Богуслаєва – це не тільки про Богуслаєва

В'ячеслава Богуслаєва затримали силовики через підозру у держзраді
фото з соцмереж

Треба поставити питання – кому і за що давали звання Героя України

СБУ затримала за підозрою в колаборації та пособництві країні-агресору почесного президента підприємства «Мотор Січ» Богуслаєва. Ні, не так. Героя України Богуслаєва. Звання 19 січня 2000 року присвоїв Леонід Кучма. Та й як було не присвоїти? Адже у 1999 на президентських виборах Богуслаєв був довіреною особою Леоніда Даниловича. Це вже потім, у 2004-2005, він став довіреною особою майбутнього державного зрадника Януковича. Влада щедро нагороджувала депутата Верховної Ради чотирьох скликань Богуслаєва – три ордени Ярослава Мудрого, не рахуючи інших відзнак і премій. Добре було б узяти коментар у екс-президента Кучми, як йому затримання його протеже. Може, СБУ такий коментар візьме?

Втім, нагороджували Богуслаєва не лише в Україні. Подяка (3 квітня 2002) та орден Дружби (7 квітня 2004) від президента РФ Путіна теж чогось варті. Як і нагорода «Соотєчєствєннік года» (2004) від міжнародної ради російських соотєчєствєнніков та уряду Москви. А ще в Інтернеті можна знайти фото, на яких Богуслаєву на піджак якусь цяцьку Гундяєв вішає. Може, то відзнака міжнародної премії «Віра та Вірність», яку має Богуслаєв і якою симпатиків Москви нагороджує російський фонд  Андрєя Первозваного? Президентом фонду є підсанкційний колишній президент ВАТ «Російські залізниці», а ще розвідник (які колишніми не бувають), за відкритими джерелами, випускник Інституту КГБ СРСР, багаторічний співробітник першого головного управління КГБ СРСР  Владімір Якунін.

Але не Богуслаєвим єдиним. Серед Героїв України за версією Кучми є й інша довірена особа Леоніда Даниловича, а згодом (2004-2005) Януковича, тричі народний депутат Георгій Скудар (звання Героя України з 1999), який, за даними «Інформаційного спротиву», заохочував робітників очолюваного ним ЗАТ «Новокраматорський механічний завод» до участі в організованому окупантами «референдумі». На цьому ж заводі до звільнення міста ремонтувалася бронетехніка рашистів.

«Рекорд» Скударя побив Герой України з 2004 року Февзі Якубов, який був довіреною особою не тільки Кучми та Януковича, а ще й 2018 року на президентських виборах в РФ Путіна (!). Фігурант сайту «Миротворець» як державний зрадник з позначкою «ліквідований» (помер у 2019).

Того ж 2004 року Героєм України став екс-депутат регіонал, президент ПАТ Шахтоуправління «Покровське» Леонід Байсаров, який голосував на «референдумі» за терористичну організацію ДНР і схиляв до цього робітників підпорядкованого йому підприємства.

Героями України вже за версією Януковича є з 2011 року улюблений поет-графоман президента-втікача Борис Білаш (агов НСПУ, ви ще тримаєте його в лавах Національної спілки письменників?), з 2012 – депутат Верховної Ради Криму Олександр Баталін, який після окупації півострова вступив до «Єдиної Росії», з 2013 – екс-голова Верховної Ради Криму, тричі екс-депутат Верховної Ради України від партії регіонів Борис Дейч, також позначений на сайті «Миротворець» як ліквідований зрадник (помер у 2022 в московській лікарні).

Заради справедливості слід назвати і Героїв України за версією Віктора Ющенка: це з 2007 року колишній екс-кандидат у члени політбюро ЦК КПУ і член ЦК КПСС, екс-депутат Верховної Ради України Микола Багров, який вітав російську окупацію півострова, і з 2008 року донецький науковець, ректор Донецького медичного університету Валерій Казаков, який під кінець життя зробився колаборантом, ставши головою вищої атестаційної комісії «міністерства освіти і науки ДНР».

Звичайно, цей список може виявитися неповним. Гадаю, повний мали б укласти відповідні підрозділи Офісу президента й СБУ. І розчистити ці Авгієві стайні. Бо прикро бачити імена запроданців в одному списку з десятками імен достойних людей, а надто справжніх Героїв України – живих і мертвих, які заслужили це звання у війні проти окупантів.

Читайте також: 
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: