Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Росія та англосакси

Москва переконує, що воєю з усім західним світом
малюнок: Elkin/dw

Конспірологічні теорії про глобальну змову проти Росії аж ніяк не нові

В Росії народу немає, є населення. По-перше, ніяк неможливо зліпити один народ з того конгломерату націй, які Москва поневолила впродовж свого існування. Колись КПСС висунула тезу про єдиний радянський народ, але з тієї затії вийшов пшик, а між деякими складовими колишньої радянської імперії почалися збройні конфлікти. Тепер експлуатується інша теза – про народ Російської Федерації. Бачили ми той народ. І перестрілки між його кадирівською (свідомо не кажу чеченською, бо кадирівці не народ, а виродки) та бурятською частинами. А по-друге, був би народ, то повстав би проти такої влади, як повстали українці проти влади Януковича. Це ж, до речі, стосується і білорусів.

Населенню зазвичай подають не інформацію, йому згодовують пропаганду. Ну, як пояснити населенню, що не вдалося взяти Київ за три дні й переможним маршем пройтися Хрещатиком? Адже й парадні мундири прихопили, а довелося тікати. Не зізнаватися ж населенню, що українці не хочуть повертатися під руку Москви, і «друга» армія світу нічого не може з тим вдіяти. Не визнати ж, що українці а тим більше бандерівці їх луплять. От Москва й дістала, як фокусник з рукава, тезу про змову англосаксів. Бо коли проти тебе цілий світ, це зовсім інша справа, це навіть спонукає частину худоби саму іти на бійню.

Конспірологічні теорії про глобальну змову проти Росії аж ніяк не нові. Як і про рушійну силу англосаксів у цій змові. Під час війни відповідні заяви почастішали. То Лавров бовкне «Україна не хоче вести переговорів, і ми маємо всі підстави вважати, що вона тим самим виконує волю англосаксонського лідерства західного світу», то депутат держдуми, генерал Андрій Гурульов пригрозить «...Ми точно не почнемо з Варшави, Парижа чи Берліна. Першим, хто постраждає, буде Лондон... Загроза для світу йде від англосаксів». А 7 вересня вкотре згадав лихим словом англосаксів під час Східного економічного форуму ватажок бандформування «Росія» Путін. І заступник його представника у Східному федеральному окрузі Куранов там же розповів студентам і школярам, що підступні англосакси заповзялися скоротити населення Землі до «золотого мільярда».

«Вигадають штучний вірус, що викликатиме безпліддя», – лякав юну аудиторію Куранов.

Як завважив колись «підступний англосакс», британський публіцист Едвард Лукас, «зображення Росії як фортеці, яку обступили облогою зловмисні лицеміри, – зручний спосіб пояснити населенню, чому воно повинно жертвувати свободою. По-друге, залякування зовнішнього світу – добрий вихідний пункт, щоб відгородитися від його втручання».

Я теж маю претензії до англосаксів.

Це вони боялися розпаду СРСР, оскільки звикли мати справу з одним монстром, дії якого могли вирахувати, тож не хотіли появи замість нього нових непрогнозованих монстрів.

Це вони боялися неконтрольованого розповзання ядерної зброї і за намовою Москви роззброїли Україну й – замість самим контролювати її ядерний потенціал – змусили передати ядерний арсенал РФ, яка тепер його проти України використовує.

Це вони не дали Росії сконати під час економічної кризи 1998 року.

Помилки слід виправляти, панове англосакси. Тому не опирайтеся розпаду Росії, коли надійде її черга. І не підгодовуйте її «ніжками Байдена», як підгодовували «ніжками Буша» напередодні розпаду СРСР.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: