Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Провокація румунського ексміністра. Як відреагувала Україна?  

Андрей Марга упевнений, що Україна перебуває в неприродних кордонах

Вчити світ поважати Україну – завдання дипломатів. Провалювати його під час війни неприпустимо

Після наступу Збройних сил України і звільнення від окупантів майже всієї Харківщини, по цілому світу почалася «бавовна». Це вибухають сховані в різних країнах на чорний день російські «консерви». Багатьох, які досі ніби й не помічали воєнних злочинів Росії, раптом потягло на миротворство. Про президента Мексики в цьому контексті я ще, мабуть, напишу, бо як латиноамериканіст можу на пальцях пояснити, звідки ростуть ноги його недавньої «мирної» ініціативи.

Але сьогодні про іншого персонажа – колишнього міністра закордонних справ Румунії Андрея Маргу, який у розмові з журналістами заявив, що Україна повинна «поступитися територіями», віддавши Закарпаття Угорщині, Буковину – Румунії, Галичину – Польщі, а Донбас і Крим – Росії.

Як же відреагувала на провокацію Україна? Майже ніяк.

Єдину реакцію можна знайти в Твіттері українського посольства в Бухаресті:

«Шкодуємо, що колишній міністр Андрей Марга європейської і демократичної держави виступає з заявами, які ставлять під сумнів базові принципи міжнародного права, зокрема непорушності кордонів. Забезпечення повної поваги до цих принципів - основа безпеки та стабільності на континенті».

І це все. Велика хмара – малий дощ. Справу наче зроблено, хоча таке і другокурсник факультету міжнародних відносин напише.

А тепер про головне. Андрей Марга зробив свою провокаційну заяву публічно для журналістів, які її й розтиражували. А скільки громадян країни перебування відвідує сторінку в Твіттері посольства України? Скількох громадян Румунії посольство спромоглося переконати? Невже аж сто?

То чому б не провести брифінг посла, запросивши на нього румунські ЗМІ, в тому числі й ті, які поширили заяву Андрея Марги. Румунія справді демократична європейська країна, яка сьогодні активно підтримує Україну, і це спрацювало б.

Але брифінг треба підготувати. І тут варто нагадати забутий посольством надзвичайно важливий аргумент. Нинішні кордони Румунії (як, до речі, й Угорщини) встановлені Паризькими мирними договорами 1947 року за підсумками переговорів між країнами-переможницями в Другій світовій війні та державами, які в тій війні виступали на боці нацистської Німеччини. І саме підписання цих договорів означеними країнами (Італією, Румунією, Угорщиною, Болгарією та Фінляндією) дозволило їм повернути собі міжнародну правосуб'єктність і стати членами ООН.

Хтось хоче відіграти назад? Переглянути Паризькі договори? Будь-ласка. Але з усіма наслідками. Прошу пана на гілляку. Ось що повинно сказати посольство України, замість відбуватися загальниками.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: