Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Нові виклики для Європи: «листи щастя»

Українські дипломати в Іспанії отримали підозрілі конверти
фото з відкритих джерел

Росія гуртує виплекані нею режими країн-ізгоїв, дестабілізуючи світ з єдиною метою

Слідство щодо листів, адресованих посольству України в Іспанії та кільком установам цієї країни, триває. Його веде Аудієнсія Насіональ – Вищий суд, утворений в Іспанії 1977 року на заміну Суду громадського порядку, що існував за режиму генерала Франко. За словами Чеми Хіль Гарре, експерта з питань безпеки і тероризму, фахівці особливо ретельно досліджують єдиний конверт, що залишився неушкодженим – відправлений на військову базу в Торрехоні де Ардос, де розташований супутниковий центр Європейського Союзу.

Прикметно, що практично одразу після виявлення за різними адресами шести конвертів і відкриття провадження за статтею «тероризм», міністр внутрішніх справ Іспанії Фернандо Гранде-Марласка надіслав листи своїм європейським колегам та Європейській Комісії, попередивши, що конверти можуть бути пов'язані з російським вторгненням в Україну. Відомо, що слідство цікавиться проросійськими колами не лише в Іспанії, а й в інших європейських країнах.

Водночас та обставина, що всі шість листів були відправлені з міста Вальядолід, а всі конверти та їхнє оформлення подібні між собою, наштовхнуло слідство на думку, що це може бути справою рук якогось «самотнього вовка» – симпатика Москви. Втім, можливо, такі заяви робляться навмисне, оскільки версія про «самотнього вовка» легко спростовується тим фактом, що практично синхронно з «іспанськими» конвертами листи з погрозами одержали майже двадцять дипломатичних установ України в різних державах, і ці листи були надіслані не з Вальядоліда. А синхронність відправлень свідчить на користь масштабної акції, а не дій «самотнього вовка».

Є й ще один момент, про який українські ЗМІ, здається, не згадували. Маю на увазі «підозрілий» конверт, одержаний минулого тижня посольством Росії у Вашингтоні. Посольство офіційно повідомило про це відповідні служби США. І його (посольство)  теж огороджували стрічками. Чесно кажучи, я чекав чогось такого, але в Європі. Тепер російська дипломатична установа теж жертва терористичної атаки? Давню злодійську приповідку «хапай злодія!» ніхто не скасовував. Пригадуєте, як Росія вдало використала теракт 11 вересня, «підверставши» під боротьбу з тероризмом репресії проти чеченських сил опору?

Але ключовим, як на мене, є інше. Росія гуртує виплекані нею режими країн-ізгоїв, дестабілізуючи світ з єдиною метою: відвоювати в ньому втрачені позиції супердержави. Звідси й хвилі мігрантів, що час від часу накочуються на країни ЄС, і різні протестні рухи на кшталт «жовтих жилетів» у Франції.

І тут варто назвати деякі цифри. Якщо в 1996 році в Іспанії проживали менше 1000 громадян Росії, то станом на 1 січня 2014 року їх було вже майже 65 тисяч. На жаль, більш актуальних даних я не маю. Зазначу лише, що ці дані не враховують росіян, які встигли одержати іспанське громадянство. Скільки серед них «консервів» російських спецслужб, відомо лише керівництву цих спецслужб. І це стосується не тільки Іспанії. У кожному разі вони становлять серйозні виклики для стабільності європейських країн. І протидіяти цим загрозам можна лише за однієї умови: сприймаючи Росію не як партнера, а як противника, що нав'язує світу свою гру без правил.

Читайте також:

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: