Остап Дроздов Журналіст

Яку помилку Україна зробила у 2014 році

Вісім років тому українці відмовились йти у російське рабство
фото з відкритих джерел

Уроки історії треба вирішувати вчасно

Історія вчить тому, що вона нічому нікого не вчить. Але в нашому випадку, аби засвоїти уроки історії, не треба читати підручники про 17 сторіччя, 18 чи 19.

Всі уроки новітньої історії – більш ніж свіжі: вони на відстані восьми років назад, вони припадають на те саме покоління, яке відтоді й зараз перебуває на війні, на одній і тій же історичній тяглості. Історія наче просить нас по гарячих слідах, не відкладаючи на 50 років уперед, виправляти тут і зараз усе те, на чому попеклися й чого не доробили в 2014.

Я постарався провести прямі алюзії, аналогії й паралелі з 2014 роком. Бо це вже було. Був такий самий небачений підйом нації внизу – і дещо інші процеси в тих, хто на сцені. Була найкраща частина суспільства на авангарді історії – й безліч тих, хто просто чекав збоку і навіть не думав мінятися чи українізуватися. Був той самий (ідентичний!) список пунктів, що не на часі й що треба було відкласти в довгу шуфляду на ефемерне потім.

Урок 2014 року дуже простий: недобитий ворог пізніше нарощує кігті й ікла

Ворогові лишили грунтик для всього російського – і ось уже все російське накриває вогнем усю країну.

Між «не на часі» й новою війною – вісім років. Нам тоді говорилося, що тотальне очищення від попередньої системи не на часі, українська мова не на часі, рухати московський патріархат не на часі, колаборантів у себе під носом розвінчувати теж, рвати всі наявні зв’язки з росією не на часі, всілякі рунети-рутуби-румузики най будуть собі, потрібно повільно, обережно й бажано ніяк.

Хоча здорова логіка підказує: найрішучіші дії проти ворога (і всього ворожого) слід здійснювати в момент найвищого піднесення народу, а не потім, колись-там, пізніше якось.

Це вже було. Нам ніби зумисне пальцем тримали час на циферблаті історії. Ось вона, історія, підсуває повторний іспит. Той самий ворог, той самий білет.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: