Ілія Куса експерт Українського інституту майбутнього

Африканська драма. Що відбувається в Нігері

У Нігері відбувся військовий переворот
фото з відкритих джерел

Те, що починалося як внутрішня проблема, стає предметом боротьби на глобальному рівні

Навколо Нігеру розгортається ціла драма з ризиком регіонального конфлікту, до якого виявляться залученими Франція і Росія.

На недільній нараді країн-членів ЕКОВАС було ухвалено рішення взяти Нігер у блокаду і висунути військовій хунті ультиматум: до кінця тижня відновити конституційний лад і повернути владу поваленому прозахідному президенту Мухаммеду Базуму. Навіть пригрозили військовими заходами, тобто інтервенцією.

У відповідь, військові Нігеру зупинили експорт до Франції урану і золота, двох ключових ресурсів, які Париж роками викачував з країни через свій конгломерат Orano. Вони відмовилися (поки що) виконувати ультиматум, а на захист Нігера виступили військові хунти сусідніх Буркіна-Фасо, Малі та Гвінеї.

Те, що починалося як внутрішня проблема, стає предметом боротьби на глобальному рівні. Африка є однією з ресурсних баз Європи, де, втім, вплив останньої поступово згасає разом із розпадом решток пост-колоніальних неформальних зон впливу на кшталт Франсафрик.

Цим користуються конкуренти країн ЄС і НАТО: Росія, Китай, Туреччина, аравійські монархії Затоки, які давно включилися в боротьбу за континент.

На прикладі Нігеру зараз видно, як Росія намагається скористатися цим для підриву економічної бази Заходу та отримання нових точок входу в регіон, і як Франція намагається зберегти свою присутність і вплив у колишніх колоніях, де її зробили головним цапом-відбувайлом за всі біди.

Нині ситуація дедалі більше схожа на краш-тест для різних коаліцій держав. З одного боку, військові правителі, які намагаються вирвати владу з рук знесилених цивільних урядів, що не виправдали надії, а з іншого боку низка прозахідних країн на чолі з Нігерією, Ганою та Сенегалом, які мають шанс продемонструвати свої регіональні амбіції.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: