Ігор Ляшенко Видавець

Всеукраїнська школа онлайн. Перші уроки історії шокували

Українська вчителька про Горбачова: «По різному до нього ставляться. З одного боку він сприяв демократії. З іншого - розвалив країну…»

«І ми ще хочемо, щоб молоде покоління вірно та об’єктивно судило про історичні події...»

Працює телевізор на каналі М1, де тривають відеоуроки для 11 класу.

Історія. Вчителька починає урок зі слів: «Ми зараз поговоримо про непростий період, складні роки перебудови. Події тих часів викликають шалені дискусії».

Це якийсь жах. Я вже мовчу, що вона почала лекцію з низки оціночних суджень. Але що це за судження!

По-перше, з історичної точки зору ті роки аж ніяк не були непростими чи складними. Не було ані голоду, ані війни. Навіть бідності не було. В роки перебудови всі мали роботу, певну зарплатню, житло. А 2 кг цукру в місяць на особу за картками, дорожнечу штанів та побутові негаразди важко вважати історичною ознакою «складних років».

По-друге, в Україні ті роки аж ніяк не викликають «шалених дискусій». Це в Росії викликають. Для України це роки національного піднесення, масового пробудження національної свідомості. Ми побачили можливості для економічного зростання, заговорили про незалежність від Москви…

Або ось про Горбачова що каже: «По різному до нього ставляться. З одного боку він сприяв демократії. З іншого - розвалив країну…» Це українська вчителька на всю країну дає зрозуміти, що розвал СРСР для неї – негативне явище, яке принижує здобутки з розвитку демократії, і жаліється на розвал країни. Якої країни?

І за такого викладання ми хочемо, щоб молоде покоління вірно та об’єктивно судило про історичні події?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: