Сергій Фурса Фінансовий експерт

Чи винна Україна у затримці допомоги від США?

Що залишається Україні? Робити те що треба. І не робити дурниць і нарешті відмовитись від популізму, які можуть ускладнити наше становище
фото: Depositphotos

Ситуація з американською допомогою тотожня з ситуацією інвестицій в Україну під час війни

Американці представили новий компромісний законопроект по допозі Україні. Військова допомога на місці. І це найважливіше. Допомога бюджету зменшилась і тепер складає майже 8 млрд доларів проти майже 12 млрд доларів. Тобто зменшилась на 4 млрд доларів. Це 10% відсотків від усієї зовнішньої допомоги на 2024 рік, яку ми плануємо отримати. Неприємно, але не катастрофічно. І прийняття цього пакету було б дуже позитивною новиною для України.

Чи буде він проголосований? Не факт. Трамп саботує і цей законопроект, а тому провести його через дві палати у США буде дуже важко. Джонсон з палати представників так і не став Джонсонюком і слідує чітко у фарватері Трампа, тобто його політичних інтересів.

Чи є в цьому вина України і наших проблем із корупцією і політичними гойдалками? Ні. Це виключно результат політики і політиканства у США напередодні виборів президента. Щоб не робила Україна, ми б не могли вплинути на це. Навіть якщо б президент роздумував не над звільненням Залужного, а над боротьбою з корупцією, то це не вплинуло в на поведінку Трампа, а значить не вплинуло б на процеси всередині США.

Чому Трамп проти? Просто тому, що йому не треба вирішення проблеми міграції до президентських виборів у листопаді. Бо це його головна зброя проти Байдена. Тим більше, ця проблема хвилює найбільше число американців. І на тлі чудової економічної динаміки в США, де чекали рецесію, а вийшло сильне економічне зростання і найбільший приріст робочих місць за історію, втрачати такий козир для опортуніста Трампа було б недоречно.

Чи вдастся відв'язати допомогу України від проблеми міграції? Будемо на це сподіватись. Це збільшість шанси того, що Трамп врешті перестане саботувати допомогу Україні.

Ситуація з американською допомогою тотожня з ситуацією інвестицій в Україну під час війни. Їх не буде. Чи впливає на це корупція? Ні. Просто тому що неважливо, чи є корупція чи нема у тій країні, у як у ви і так не інвестуєте через війну. Закінчиться війна, корупція знов буде на всіх радарах. І відсутність верховенство права. А поки що це вторинне. Як для зовнішніх інвесторів, так і для українського бізнесу. Який відчуває більший тиск силовиків, так. Але який так само у всіх опитуваннях зазначає, що головними проблемами є саме питання безпеки, відсутності робочих рук, а вже потім, на останньому місці, корупція. Так само і з американською допомогою. Не важливо, що відбувається в Україні, бо для американських політиків їх вибори на 100 порядків важливіші. Ми можемо вважати це не справедливим, але це наші проблеми.

Чи означає це, що з корупцією не треба боротися? Звісно ні. Треба. Просто не всі процеси у світі пов’язані з Україною. Навіть якщо вони на нас впливають. І не для всіх у світі Україна є центром всесвіту.

Що залишається Україні? Робити те що треба. І не робити дурниць і нарешті відмовитись від популізму, які можуть ускладнити наше становище. Останнє, нажаль, схоже виглядає фантастичним. І по дурницям і по популізму ми досі в лідерах.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: