Тарас Чорновіл Журналіст, політичний діяч

Першого з Кабміну звільнятимуть Азарова?

Коли і кого звільнятимуть в Кабміні досі невідомо.

Коли і кого звільнятимуть в Кабміні досі невідомо. Основне питання - це доля самого Миколи Азарова, а він явно не хоче покидати своє місце. Чи буде він лишатися в уряді, чи перейде в Верховну Раду, це питання досі не розв’язане. Найімовірніше йому скажуть переходити в Раду і з урядом прощатися. Якби він лишався в Кабінеті міністрів, то будь-які зміни в Кабміні проходили б без участі Верховної Ради. Бо відставка окремого міністра - це виключно справа президента за діючою конституцією, а відставка прем’єра – це фактично відставка всього уряду, який треба затверджувати.

Зараз йде певна позиційна війна за вплив. З одного боку, Сергія Арбузова і Валерія Хорошковського возили в Москву на кастинг Путіну і він визначався. З іншого, Хорошковський і Арбузов відвідали по черзі США і Брюссель, там теж пройшли оглядини. Микола Азаров почав захищатися. І «Франкфуртер альгемайне» з’явилась хвалебна стаття на адресу Азарова. Тобто, певна група людей вирішила підтримати Азарова, щоб не допустити людей з середовища Сім’ї або групи «РосУкрЕнерго». Іде інформаційна війна, і оцінка реакції східних і західних центрів впливу. Ми маємо трьох більш менш серйозних кандидатів на пост прем’єр-міністра, а саме Азаров, Арбузов і Хорошковський. Хоча в Януковича можуть здати нерви і він може зіграти в зовсім не очікувану персону.

Що стосується рядових міністрів, які пройшли до парламенту, то наскільки мені відомо, частина з них вже визначились, як діяти. Також планується скорочення кількох міністерств. Ліквідують міністерство Анатолія Близнюка з інфраструктури і житлово-комунального господарства. Тому він точно піде в Раду. Нема підтвердження, але може бути скорочено міністерство екології і ресурсів. Частину міністерств переведуть в роль урядових комітетів. Отже, частина міністрів будуть заміщені, але про те, кого будуть міняти і на кого, самі регіонали ще не знають. Єдине, їх попередили, оскільки майже весь уряд піде у парламент, щоб вони не розраховували на надто велике просування по списку, пояснили, що максимум просунуться по списку 5-7 чоловік, тобто великих ротацій не буде.

Також зрозуміло, що будуть змінені в уряді Віктор Балога та Петро Порошенко. Але остаточних рішень по кандидатурах ще нема.

Питання є і до Юрія Бойка. Його відставка пов’язана з подальшою долею глави президентської адміністрації Сергія Льовочкіна. Якщо Льовочкін збереже свої впливи, то думаю, найближчим часом відставки Бойка не буде.

А те, що хтось почав поширювати інформацію, про відставку Льовочкіна, – це свідчення того, що люди, які дуже хочуть щоб його не було, починають втрачати терпіння.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: