«Не стріляйте по російських НПЗ!» Історія однієї непристойної пропозиції

Війна і бізнес
«Не стріляйте по російських НПЗ!» Історія однієї непристойної пропозиції
Так обурені українці ілюстрували в соцмережах інформацію про настійливі прохання США не атакувати російські НПЗ
колаж: twitter.com/shliakhta

Навіть колишні американські посли в Україні обурені такою постановкою питання

У день найпотужнішої за останній рік російської атаки на енергетичну інфраструктуру України, The Financial Times повідомило геть тривожні новини з «американського фронту». У публікації впливового видання йдеться про те, що Вашингтон нібито настійливо закликає СБУ та ГУР Міноборони припинити атаки на нафтопереробний сектор РФ. Ці атаки з використанням дронів останнім часом набули масового характеру і вже пошкодили 10-12% всіх нафтопереробних російських потужностей. Київ впевнений, що такими відносно доступними засобами намацав критичну больову точку Кремля і збирається розширювати програму виробництва безпілотників для ударів по російському нафтовому експорту та логістиці постачання палива окупаційним військам. Стратегія ця видається особливо ефективною в умовах, коли західні партнери або взагалі не надають Україні необхідну далекобійну зброю, або надають на умовах, що вона не буде застосована по цілях на російській території.

І от з посиланням на неназваного представника американського Радбезу FT повідомляє, що Вашингтон не заохочує і не допускає атак всередині Росії та навіть «розчарований» такою самодіяльністю української сторони.

Карта вражених та потенційних цілей українських безпілотників на російській території
Карта вражених та потенційних цілей українських безпілотників на російській території
графіка: Financial Times

Співрозмовники The Financial Times стверджують, що невдоволення США ударами по російських НПЗ має цілком прагматичні причини. По-перше, попри букет санкцій та «цінову стелю» Росія залишається одним із найбільших у світі експортерів енергоносіїв, який має вплив на світові ціни. Цінники на нафту цього року зросли приблизно на 15% – до $85 за барель, що призвело до зростання вартості пального якраз у той момент, коли президент США Джо Байден розпочинає свою кампанію з переобрання. Ріст цін на нафту тягне за собою здорожчання бензину, який вже додав у вартості в Штатах 15%. Подальші удари по російській нафтопереробці, на думку противників такого підходу, можуть призвести до ще більшого дефіциту нафтопродуктів у світі та подальшого цінового стрибка.

Друга проблема, яка турбує американський істеблішмент, – можливий удар Росії у відповідь по важливій для Заходу енергетичній інфраструктурі, яка проходить російською територією. Йдеться про Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), яким нафта з Казахстану через Росію надходить на світовий ринок і який використовують такі західні «монстри» як ExxonMobil і Chevron.

Офіційні особи з американської та української столиць запити про коментарі від видання проігнорували. Звісно, відсутність офіційних чи хоча б напівофіційних коментарів залишає можливість трактувати цю інформацію як звичайну «качку» або навіть частину російського ІПСО. Але ця «зрада» у стосунках Києва та Вашингтона стала вже не першою і лягла на добре підготовлений ґрунт. Гнітюче враження від багатомісячної «мильної опери» в американському Конгресі з затримкою військово-фінансової допомоги Україні на $60 млрд лише посилили результати нещодавніх візитів до української столиці радника Білого дому з нацбезпеки Джейка Саллівана та сенатора-республіканця з «проукраїнського» табору Ліндсі Грема. Їхні заяви про відданість Штатів підтримці України мали б підбадьорити перед очікуваним розв’язанням клінчу в Конгресі, але пролунали дуже двояко.

Так, Грем під час розмови з Володимиром Зеленським не зміг надати гарантій щодо очікуваного пакета допомоги від США, але при цьому закликав скоріше прийняти закон про мобілізацію та набрати у стрій більше українців молодше 25 років. Ба більше – озвучив українському президенту контроверсійну ідею передати частину допомоги в кредит, що зараз розглядається в середовищі республіканців.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем порадив українцям мобілізувати більше людей на війну
Сенатор-республіканець Ліндсі Грем порадив українцям мобілізувати більше людей на війну
фото: офіс президента

Але справжнім розчаруванням для багатьох стали підсумкові слова офіційного представника Білого дому: Салліван запевнив, що вірить в перемогу України, але серед ознак цієї перемоги уперше перелічив все що завгодно, окрім відновлення територіальної цілісності.

Після появи публікації в FT почали ширитися конспірологічні версії, що Салліван приїжджав до Києва не стільки пообіцяти довгоочікувану допомогу, скільки виставити умови українській владі для подальшої підтримки. І одна з них – якраз припинення «терору» російських НПЗ.

Радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван вірить в перемогу України, але не згадує відновлення її територіальної цілісності
Радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван вірить в перемогу України, але не згадує відновлення її територіальної цілісності
фото: офіс президента

Показово, що українські лідери думок та звичайні користувачі українських соцмереж після масштабної російської атаки у ніч на 22 березня цілком допустили, що такі «шкурняки» з боку Вашингтону є можливими.

Найповніше ситуацію описав енергетичний експерт Михайло Гончар, який красномовно назвав свій розтиражований у «фейсбуці» допис «Про вашингтонську тупість і недолугість». На думку Гончара, зараз склалася низка факторів на нафтовому ринку, через яку у американців є спокуса вирішити власні проблеми ціною українських інтересів. Серед перелічених експертом чинників – неспроможність американців впоратися з ударами хуситів по нафтових танкерах в Червоному морі, спільна гра саудитів з росіянами на підвищення ціни «чорного золота», ремонт на американських НПЗ і підступи американських нафтових магнатів – симпатиків республіканців. З іншого боку, Гончар звертає увагу на перекручування, які мають місце у резонансній публікації: зокрема, він зазначає, що удари по російських НПЗ жодним чином не відбиваються на експорті російської нафти, який тільки зростає попри санкції.  

Сергій Куюн, директор консалтингової компанії А-95, яка аналізує паливні ринки, також не бачить зв’язку між ударами по російській нафтопереробці та дестабілізацією світового ринку нафти.

Експерт натякає: за появою таких публікацій стирчать російські вуха, і робить висновок, що українські атаки вглиб РФ насправді є дуже результативними.

А от фінансовий аналітик Сергій Фурса зазначає, що треба дивитися в очі реаліям і розуміти, що у наших союзників, які і так надають Україні безпрецедентну допомогу, можуть бути свої інтереси. І зокрема, вони можуть бути у Джо Байдена в період його виборчої кампанії. На думку Фурси, атаки на російські НПЗ насправді не приносять бажаного результату і навпаки тільки збільшують доходи російського бюджету через перенаправлення необробленої нафти на експорт. Дефіцит палива для російських танків також навряд чи станеться, тож, на думку аналітика, хоч настійливі прохання американців і можуть бути неприємними, але ті обмеження, про які вони просять, не вплинуть суттєво на ситуацію на полі бою.

За деякий час з’явилася реакція представників Кабміну та Офісу президента. Так, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина нагадала про заяви офіційних осіб, згідно з якими російські НПЗ є абсолютно законними цілями з військового погляду: «Ми розуміємо заклики американських партнерів. Водночас ми воюємо тими спроможностями, ресурсами і практиками, які наявні у нас». Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк назвав інформацію FT фікцією та зауважив, що ніхто після двох років повномасштабної війни не буде диктувати Україні умови її ведення.

Тим часом у кулуарах «Київського безпекового форуму», що проходив у столиці 21-22 березня, кореспондент «Главкома» попросив прокоментувати скандальну публікацію колишніх послів України в США. Посол у 2003-2006 рр. Джон Гербст відповів, що бачив статтю, але не впевнений, що вона є достатньо точною.

«Якщо ж ці висловлювання є точними, то це – ще один приклад неправильної політики США, – впевнений Гербст. – Штати дійсно мають високі ціни на нафту, але вони можуть їх зменшити, якщо відкриють видобуток власної нафти. Цього в Америці не роблять з певних причин. США постійно лякаються загроз російської ескалації. Це є дуже серйозною геополітичною помилкою, яка є поганою і для України, і для США. Але все-таки сподіваюсь, що ця стаття не є правдивою».

Ще один колишній американський посол (у 1998-2000 рр.), а нині старший аналітик Центру міжнародної безпеки і співпраці Стенфордського університету Стівен Пайфер взагалі вважає такі ймовірні прохання американської сторони до України обурливими. «Україна бореться за своє виживання, і США не повинні вказувати Києву, які цілі в Росії вона може чи не може вражати власними озброєннями», – категоричний Пайфер.

Старший співробітник Інституту безпеки та оборони Естонського Інституту зовнішньої політики Джеймс Шерр охарактеризував американську зовнішню політику майже афоризмом: «Якщо США вирішили (чи рішуче налаштовані) зрадити Україну, своїх союзників і себе, то ніяка сила на землі не зупинить їх».

Вже можна констатувати: у цього неприємного «кейсу» є один очевидний результат. Цей «виток», хто б за ним не стояв, сприяв неабиякому сплеску антиамериканських настроїв в українському сегменті соцмереж. Все частіше навіть лунають думки, що демократи при всьому своєму іміджі затятих друзів України та противників кремлівського режиму є занадто вже обережними і обрання президентом імпульсивного та більш рішучого Дональда Трампа може піти Україні на користь. Звісно, поки що це має вигляд одноразової емоційної історії, але в Москві, яка за будь-якого вдалого моменту намагається вбити клин та посіяти недовіру між союзниками, 100%, потирають руки.

Павло Вуєць, Микола Сірук, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: