Нардеп: Експорт сировини – шлях України до бідності

Нардеп: Експорт сировини – шлях України до бідності
Парламент продовжив на два роки дію експортного мита на вивіз металобрухту з України

За словами Галасюка, від експорту готової продукції Україна отримує значно більше виручки, ніж від експорту необробленого металобрухту

Підтримка металургів України за допомогою обмежень на експорт металолому важлива для добробуту кожного українця. Про це заявив глава парламентського комітету з питань промполітики, народний депутат від Радикальної партії Віктор Галасюк в ефірі телеканалу «Україна».

За його словами, захисні заходи для української промисловості безпосередньо впливають на стабільність цін в країні.

Глава комітету ВР пояснив, що кожен металургійний завод України використовує металобрухт як сировину, пише Сегодня.

«Коли є сировина, з неї виробляється сталь. Зі сталі виготовляється, зокрема, продукція машинобудування, товари експортуються за кордон. Це приносить долари і євро в країну. Коли ми отримуємо долари і євро, це забезпечує фінансову стабільність країни, наповнення бюджетів», – уточнив депутат.

За словами Галасюка, від експорту готової продукції Україна отримує значно більше виручки, ніж від експорту необробленого металобрухту.

«Металобрухт коштує 200-220 доларів за тонну. Заготівля коштує вже в три рази дорожче. А колісні пари, вироблені з цього металу, коштують уже 1500-2000 доларів за тонну», – зазначив депутат.

Сировинний експорт, наприклад, лісу-кругляка або металобрухту – це шлях країни до бідності, залежності і нових кредитів МВФ, вважає представник Радикальної партії.

«По суті, підтримка металургів і промисловості означає підтримку кожного українця», – підсумував Галасюк.

Нагадаємо, парламент продовжив на два роки дію експортного мита на вивіз металобрухту з України. Президент України поки що не підписав цей документ.

«Я думаю, що насправді на президента тиснуть іноземні партнери, зокрема ЄС, щоб він не підписував законопроект. Але я абсолютно впевнений, що президент обере єдино правильну державну позицію і підпише цей закон, який підтримали 260 депутатів», – вважає Галасюк.

Депутат зазначив, що перший металургійний закон Радикальна партія запропонувала ще влітку 2016 року, і президент його підписав. «Він (закон. – Ред.) довів свою ефективність, тому що він надзвичайно важливий для української металургії, промисловості», – зазначив Галасюк і уточнив, що саме цей закон дозволив встояти українській металургії під час економічної кризи останніх років.

Як відомо, проти підписання закону виступила Асоціація експортерів металобрухту, аргументуючи свою позицію нормами СОТ. Також стурбованість висловлював Європейський союз. У той же час, за словами Галасюка, закон повністю відповідає міжнародним зобов'язанням України, чому є професійні свідчення. «Я вважаю, що українська торгова дипломатія повинна бути професійною, зубастою і відстоювати економічні інтереси України», – наголосив нардеп.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: